Nem szolgál ki oltottakat egy osztrák kávézó

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 11. 16:35

Az idilli osztrák nyaralóhely, a Wolfgang-tó melletti Strobl település bizarr módon került be az elmúlt napokban az ausztriai hírekbe.

A település egyik biobolttal is rendelkező vendéglátó egysége nem hajlandó a koronavírus elleni oltást felvett látogatóit kiszolgálni, a kávé és sütemény csak az oltással nem rendelkező vendégeinek jár – adta hírül blogjában Kovács Balázs Ausztriában élő turisztikai szakértő.

Az akció ráirányítja a figyelmet arra a társadalmi törésvonalra, amely az oltáspártiak és oltástagadók között kezd mélyülni – utalt a jelenségre Silvia Traunwieser, a Salzburgi Egyetem jogfilozófia professzora az ORF körképében.

A település polgármestere, Josef Weikinger megmosolyogtatónak tartja a kezdeményezést, s nem tulajdonít nagy jelentőséget neki, a demokrácia a vitákról és a konszenzusról szól – vallja. A Wolfgang-tó régió turisztikai egyesülete ugyanakkor elítéli a rebellis vállalkozást.

Terasz kilátással a turisták körében rendkívül népszerű Wolfgang-tóra

Fotó: 123rf.com

Mint ismert, Ausztriában május 17-től nyithattak újra a vendéglátóhelyek, amelyeket a mai napig szigorúan csak az úgynevezett 3G szabály alapján, „zöld útlevéllel” lehet igénybe venni. A zöld passzushoz igazolást az kaphat, aki a gyógyult, oltott, vagy tesztelt (3G) státusz valamelyikével rendelkezik. A szóban forgó vendéglátóhely a jogszabály értelmében csak negatív teszttel vagy gyógyultsági igazolással vehető igénybe.

Ausztria egyébként augusztus 15-től szigorítja a zöld passzushoz való hozzáférés szabályait, oltási igazolást csak a teljes immunizálást biztosító adag felvétele után állít ki. A gyógyultak esetében ugyanakkor a két komponensű oltások esetében teljes immunizációnak tekintik az egy adag felvételét, amelyet az oltási igazoláson ezentúl 2/1 formula helyett 1/1 formulával jelölnek.