Nem szűnik az airbnb-láz Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2017. október 25. 13:40

A rövid távú lakáskiadási kedvnek jobbára csak a társasházak vethetnek gátat Magyarországon – derült ki egy a napokban megrendezett konferencián.

Egész napos szakmai programot rendezett a Local Breakfast Budapest rövid távú lakáskiadóknak a Lurdy Házban, amelyen körülbelül 150 érdeklődő vett részt. A megszólított célközönség méreteire a Booking.com adataiból is következtetni lehet: a szállásfoglaló portálon jelenleg elképesztő mennyiségű, mintegy 10 ezer magyar lakás foglalható, ezeknek közel harmada budapesti.

A több mint 70 országban jelen lévő Booking.com Booking Home partner managere, Balla Judit és account managere, Budaházy Kata a konferencián elmondta: a foglalások számában töretlen a növekedés, és egyhamar aligha fog alábbhagyni: az utazók körében mind nagyobb arányt képvisel az a korosztály (a 22-37 éves Y generáció már 40 százalékot), amely jellemzően interneten foglalja le a szállását, és ennek során nagyrészt a szállásfoglaló oldalakat, kisebb részben a metakeresőket és a szálláshelyek saját weboldalait preferálja.

A portálon a legtöbb foglalást (9 százalék) Magyarországról (pl. a repülőtérre megérkezve) indítják, a sorban ezután az Olaszországból, Nagy-Britanniából, Oroszországból és Németországból regisztrált foglalások következnek. A Booking-comon foglalt lakásokban megszállók átlagos tartózkodási ideje 2,5-4 éjszaka.

Egymást érik a rövid távra kiadó lakások Budapest belvárosában

Fotó: airbnb

 

Vétójog a társasházi lakók kezében

A szomszédok gyakran nincsenek elragadtatva attól, ha a társasházban rövid távú lakáskiadás folyik. Budapest VIII. kerületében az ő kezükbe adott jó eszközt az önkormányzat idén szeptemberben a településkép védelméről meghozott rendelettel, amely előírja, hogy a lakás célú rendeltetés szálláshely-szolgáltatás célúvá történő változtatása esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, a rendeltetés-változtatás feltétele pedig egyrészt az új használatra való alkalmasság igazolása, másrészt az, hogy a módosítást az adott társasház szervezeti és működési szabályzata megengedje. Egyszóval a társasház SZMSZ-ébe egy támogató vagy egy tiltó passzust kell beilleszteni annak megfelelően, hogy a lakók többsége helyesli vagy ellenzi a rövid távú lakáskiadást.

Az önálló (nem társasházi) ingatlanokra egy másik rendelet vonatkozik, ezeknél a 15 méteren belül eső lakóközösségek támogatását kell megszerezni. Farkas Örs, a Józsefvárosi Önkormányzat polgármesteri kabinetének vezetője a konferencián rögtönzött fórumon elmondta: a módosítást egy, a lakossággal lefolytatott konzultációt követően hozták meg. Hozzátette: nem áll szándékukban ellehetetleníteni ezt a szektort, hiszen adóbevételük is származik belőle.

Dr. Pajor Dávid ügyvéd nehezményezte, hogy az önkormányzat nem adott türelmi időt a rendelkezés hatályba léptetésére, így akik épp mostanában vásároltak ingatlant rövid távú lakáskiadás céljára, azoknak a vállalkozása meghiúsulhat egy negatív társasházi döntés esetén. Figyelmeztetett, hogy ilyen esetekben az államot kártérítési felelősség terhelheti.

Farkas Örs szerint az önkormányzat szándékát több információforrásból is tudni lehetett már hónapokkal előre. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat területén kb. 600 szállásadót regisztráltak, de tudomásuk szerint ennél jóval több működik. Van olyan társasház, ahol 50 százalék feletti az ilyen lakások aránya. Az önkormányzat tapasztalata, hogy az ezekbe a lakásokba érkező külföldiek sok kárt okoznak az itt élőknek.

Az elmúlt években több budapesti társasház is határozott arról, hogy megtiltja a rövid távú lakáskiadást. A délután megrendezett fórumon dr. Nagy Zoltán ügyvéd elmondta: a lakóközösségek döntéseit jogilag meg lehet támadni, azonban ilyen ügyben született bírósági ítéletről még nem tud beszámolni. Pucher György, a Budapesti Közös Képviselők Közhasznú Egyesületének vezetőségi tagja szerint már csak azért is nagyon várják az ítéleteket, mert a Kúria eddig két különböző értelmű állásfoglalást adott ki a témában.

Adózás és pluszszolgáltatások

A konferencia résztvevői tájékozódhattak a rövid távú lakáskiadás adóügyi kérdéseiről is. Vadász Iván adószakértő, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke előadása során leszögezte: a rövid távú lakáskiadás adóterheit alacsonyan lehet tartani. A legkedvezőbb, ha a szálláshely-szolgáltatást fizetővendéglátóként, tételes átalányadó fizetése mellett nyújtják, ennek éves összege szobánként 38 400 Ft, és ezen kívül csak helyi adót kell fizetni (bár ezt az adózási formát csak egy lakásra lehet választani). Áfa alanyi adómentességet 8 millió forint bevételig lehet kérni. Számlanyújtás esetén online pénztárgépet sem kell használni.

A konferenciát szervező Local Breakfast Budapest egyik alapítója, Mester Márton a minőségi reggeli-házhozszállítás szolgáltatást mutatta be. A vendégek háromféle hideg és háromféle meleg reggeli közül választhatnak.

A szállodaszövetség szigorítana

Az elmúlt öt évben csaknem hatszorosára növelték részesedésüket a magánszálláshelyek Budapest külföldi vendégéjszaka-forgalmából – írtuk meg egy 2016-os cikkünkben. Világszerte szigorítják a közösségi szálláskiadás szabályozását, itthon a szállodaszövetség konkrét javaslatokat is tett a helyzet rendezésére.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tanulmánya szerint szükség van a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára, valamint kiegészítésére fogyasztóvédelmi és a vendégek biztonságát garantáló kritériumokkal. A szállodákéhoz hasonló bejelentési kötelezettséget írnának elő a magánlakások rövid távú kiadóinak is, a társasházakban pedig a többi tulajdonos hozzájárulását is javasolják feltételként.

Megfontolásra ajánlják azokat a külföldi példákat, amelyek limitálják az éves bérbeadási napok számát és a kiadások hosszát.

Az akár 50-100 lakást szállodaszerűen üzemeltető lakáshotelek hatósági vizsgálatára külön felhívják a figyelmet.

A tanulmány indokoltnak tartaná – legalábbis Budapesten – a szobánkénti évi 32 ezer forintos átalányadó összegének felülvizsgálatát, arra hivatkozva, hogy egy lakásra éjszakánként 25-40 ezer forintos árat lehet elérni.

A lakásokat kiközvetítő portáloknak előíratnák, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező ingatlanokat szerepeltessenek, valamint szolgáltassanak adatokat a hatóságoknak. Ezenkívül javasolják a KSH-adatszolgáltatás átalakítását is.

Kapcsolódó cikkek

Airbnb: jó vagy rossz?

2017. augusztus 14.