Nem tervezi a budapesti fürdők bezárását a BGYH

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 25. 14:12

Energiaválság-tervvel, csökkentett szolgáltatásokkal és energiatakarékos üzemeléssel készül a télre a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hogy egyetlen fürdőt se kelljen bezárniuk a magas energiaárak miatt.

„Egy nagyon eredményes közel tíz hónapon vagyunk túl, ami mutatja, hogy Budapest valóban fürdőfőváros. Szerencsére a mi koronavírus utáni visszarendeződésünk sokkal gyorsabb volt, mint amire számítottunk. Amikor elindult az ukrajnai háború, volt némi megtorpanás, mert az ukrán és az orosz látogatók száma, ha a 2019-es adatokat nézem, akkor a vendégkör 12-13 százalékát adták. Ez most lecsökkent 4-5 százalékra, hiszen élnek Magyarországon orosz és ukrán állampolgárok” – vont gyors mérleget a Turizmus.com-nak Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója az utóbbi hónapokról.

bgyh

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda a külföldieknek is kedvence

Fotó: BGYH Zrt.

A legfrissebb októberi adatok alapján a budapesti fürdők, a vendégszámot tekintve, 2019-hez képest az év első tíz hónapjában 80-85 százalékon állnak. Ha az árbevételt nézzük, akkor pedig körülbelül 110 százalékos eredményt láthatunk, amelyhez hozzájárult, hogy két alkalommal árat emeltek a külföldiek által is látogatott fürdőkben.

„Ha megnézzük a forint-euró árfolyamot, akkor látjuk, hogy még mindig messze vagyunk közép-európai, vagy nyugat-európai történelmi fürdők áraitól, ezért szeretnénk ebbe az irányba továbblépni. Külföldön az igénybe vett szolgáltatásoktól, bent töltött időtartamtól függően átlagosan 27 euró a jegyek ára, ettől mi most még messze vagyunk. A Széchenyi, Rudas, vagy Gellért fürdő esetében, ha ezek nem Magyarországon vannak, akkor 60-70 euró lenne a belépőjegy” – magyarázta a vezérigazgató.

bgyh

A Pesterzsébeti Fürdőben október 29-én halloweeni programok lesznek

Fotó: BGYH Zrt.

A külföldi vendégszám egyáltalán nem csökkent az áremelés miatt, a magyarok tekintetében pedig két dologban léptek előre. Egyrészt megtartották a Zsigmondy Klubkártyát, melynek emelték ugyan az árát 3500 forintra, azonban még így is olcsóbb a mozijegynél. A Zsigmondy Klubkártya a magasabb árszínvonalú történelmi fürdőkbe biztosít belépést a magyar vendégek számára, több mint 60%-os kedvezmény mellett. A másik lépésük az volt, hogy átalakították a bérletstruktúrát úgy, hogy nem naptári évre szól (januártól–decemberig), hanem teljes évre. Vagyis ha valaki most októberben vásárolja, akkor az 2023 októberéig lesz érvényes. A bérletek pedig széles körű átjárást is biztosítanak a fürdők között, akár 80%-os kedvezménnyel.

 

Energiaszerződés közbeszerzés alapján

Ami az energiát illeti, a fürdők távhőt, villamosenergiát és földgázt használnak. A földgázra júniusban írták ki a közbeszerzést, de az egyetlen ajánlattevő végül az MVM Next volt, amely az akkori világpiaci árhoz igazította a díjait. Végül 1336 forint/köbméter árszinten kötöttek ki (áfa nélkül).

„Magasnak tűnhet az ár, de abban az időszakban számtalan nagy fürdő ajánlatot sem kapott szolgáltatóktól. Négy fürdőnk van, amelyek gázfelhasználás szempontjából meghatározóak: a Széchenyi, a Gellért, a Rudas és a Lukács, amelyek a gázfogyasztásunk több mint 90 százalékát igénylik. Amennyiben nem kötünk szerződést, ami a közbeszerzési jogi oldaláról nem is merülhetett fel, akkor e fürdők működése, szolgáltatásai ellehetetlenülnek. Ezzel pedig kockáztatnánk a budapesti turizmust is, hiszen Budapest fürdőfőváros és természetesen társaságunk üzleti eredményességét is érintené a döntés, tehát tulajdonképpen nem volt választásunk” – részletezte az energiakérdést Szűts Ildikó.

bgyh

Csillaghegyen folyamatos az úszásoktatás

Fotó: BGYH Zrt.

Hozzátette: „A távhőt is drágán kapjuk a kormányrendelet alapján, a villamosenergiára pedig még nem írtuk ki a közbeszerzést, mert csatlakoztunk a központi közbeszerzési listához, melyet el is fogadtak. A jelenlegi szerződésünk majd decemberben jár le. Zárójelben jegyezném meg, hogy a társaságunk a földgáznál is megpróbálta a központi közbeszerzést, de a mai napig nem kaptunk választ a csatlakozási kérelmünkre.”

 

Energiaválság-terv és takarékossági intézkedések

A BGYH még július végén összeállított egy energiaválság-tervet, amelynek keretében minden egyes fürdőben részletesen feltérképezték a fogyasztásokat, például egy szauna esetében akár fűtőszálanként. Így képesek modellezni azt is, hogy ha lekapcsolnak egy szaunakályhát két órára, mennyi energiát spórolhatnak meg vele.

„Fürdőbezárással nem számolunk, de szolgáltatási portfólió-csökkentéssel igen” – mondta lapunknak Szűts Ildikó. Példaként említette a Lukács fürdőt, ahol a gázfogyasztást úgy próbálják minimalizálni, hogy hőcserélő bővítéssel, a fürdőben elérhető 55 Celsius-fokos vizet fűtésre használják.

Megbeszélték a vendégekkel azt is, hogy később indítják a gőzt, vagy rövidebb ideig üzemeltetik, lekapcsolják az élményelemeket, illetve nem mindegyik szaunát fűtik fel teljes üzemidőben – persze ezek a döntések a vendégszámoktól is függnek. A BGYH azt is elismeri, hogy korábban sok fürdő túl is volt fűtve, például egyes fürdők öltözőjében az indokoltnál melegebb volt.

Pesterzsébeten, a Rudasban, a Széchenyiben is lesznek hasonlótakarékossági intézkedések, ez utóbbiban a gőzkabinokat később indítják majd. Remélik, hogy a gázfogyasztásban legalább 30, a távhő és a villany tekintetében pedig 20-25 százalékot takarítanak így meg.A BGYH 2022-re korábban nagyjából 1,6 milliárd forint energiaköltséggel számolt, ez most felkúszik kb. 4,7-4,8 milliárd forintra. Ha nincs válságterv, akkor ez a költség akár a 6 milliárd forintot is elérhetné. „Ha bármi rendkívüli történik, például visszatér a járvány, a külföldi vendégek elmaradnak, az kibillentheti az üzleti tervünket, de ezt úgy alakítottuk ki, hogy azért vállalható legyen 2023-ban is. Bízunk benne, hogy a magyar vendégkör továbbra is eljön hozzánk. A továbbiakban is differenciált áremelésekben gondolkodunk: a külföldiek esetében magasabb árral kalkulálunk főleg az euróárfolyam alakulása miatt, a magyarok tekintetében pedig egy jóval alacsonyabb mértékű áremelkedést tervezünk” – osztotta meg a társaság bizakodó jövőképét lapunkkal Szűts Ildikó.