Nem tévedés: zeneigazgató a szállodában

Forrás: turizmus.com

 2015. július 13. 17:10

„A budapesti Aria Hotelben 300 dollár körüli átlagárat tudunk elérni. Ha ez a ház New Yorkban állna, 1000 dolláros átlagárat produkálna a testvérházak jelenlegi 400 dollárjával szemben" – mondta tudósítónknak Henry Kallan tulajdonos.

A magyar származású üzletemberrel, a Library Hotel Collection elnökével július 13-án beszélgettünk a Hercegprímás utca luxus-butikszálloda tetőteraszán tartott sajtófogadás előtt. A tulajdonos (képünkön zöld pólóban), és vele összhangban Adele Gutman elnökhelyettes (kék ruhában az asztalnál), a New York-i székhelyű szállodalánc értékesítési és marketingigazgatója, hisznek abban, hogy lehet nyereségesen üzemeltetni egy 49 szobás házat Budapesten.


A beszélgetés, valamint a sajtótájékoztató során – amelyen részt vett még Váradi-Szabó Balázs, a szálloda gasztronómiai szaktanácsadója, Varró Zoltán belsőépítész, Szécsi Zsolt építész, Magyar Kornél zeneigazgató, Josef Blecha, a ház vendégtereit díszítő grafikák cseh alkotója, valamint Rost Andrea, a szálloda operaszárnyának tiszteletbeli kurátora – megtudhattuk, hogy az Aria Hotel minden elemében a zenéről szól.

A Library Hotel Collection négy, egyenként 50-100 szobás házzal büszkélkedhet Manhattanben, egy hasonló méretű szállodával Prágában, s egy épülő, a többinél lényegesen nagyobb resort hotellel Torontóban.

 

A házban főállású zeneigazgatót foglalkoztatnak, ami igencsak szokatlan egy szálloda esetében, de az eredeti képzettségét tekintve esztéta és zenekritikus, saját szavait idézve, nem kakukktojás, hanem a menedzsment koherens része, hiszen ebben a szállodában, a közösségi terekben és a vendégszobákban is minden a zenéről szól. Akár úgy, hogy a vendégek választhatnak maguknak a több ezer CD-ből álló zenekönyvtárból, akár úgy, hogy élő zenét hallgathatnak a Music Gardenként aposztrofált lobbiban, amint tehették azt a sajtótájékoztató résztvevői is, amikor átadhatták magukat Bogányi Gergely és Boros Misi játékának. Az immár világhírű zongora (amelyből az egyik létező példány itt található, a másik pedig Milánóban, a világkiállítás magyar standján) megalkotója, valamint a Virtuózok tehetségkutató egyik győztese Brahms: Magyar táncok c. művéből adott elő részletet.

 

A 67 évvel ezelőtt Sahiban (akkor még Magyarországhoz tartozott a ma szlovákiai település) született tulajdonostól és kollégáitól többek között megtudhattuk, hogy a Hotel Aria, bár úgy néz ki, mint egy 200 éves palota, gyakorlatilag egy vadonatúj épület, az ennek megfelelő technológiával. A tetőtérben nincs gépészet, azt inkább a pinceszint alá süllyesztették, hogy ne zavarja a panorámában gyönyörködő, koktélozó vendégek időtöltését.

Az Aria illeszkedik abba a koncepcióba, amely sikerre vitte a tulajdonos eddigi házait, nevezetesen, egyedi, élményszerű tematikával várja az igényes vendégeket, akik egyre többen törzsvendéggé válnak.

 

Az Ariában nagy hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára is, ami – hasonlóan a zenei kínálathoz –, alapvetően magyar, az alapanyagoktól a tradicionális ízekig, legfeljebb az ételek textúrája és megjelenése eltérő. A négy hónapig tartó soft-opening időszak után most hivatalosan is megnyílik a városra különleges kilátást kínáló High Note SkyBar a tetőteraszon.

Az Aria a szobakapacitását meghaladó méretű konferenciafacilitásokkal is várja a vendégeket.

A négy hónapig tartó soft-opening időszak után most megnyílik