Nem változtat a SZÉP-kártya rendszerén a kormány

Forrás: MTI

 2015. július 07. 16:07

Elsősorban a növekvő belföldi vendégforgalom eredményeként bővült a magyar turisztikai forgalom tavaly, ami mögött a SZÉP-kártya sikere áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint, ezért a szaktárca nem tervezi a rendszer átalakítását.

A tájékoztatás szerint az éves feltöltési és költési összeg évek óta mintegy 70 milliárd forint, amely összeg a magyar turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz kerül. A kártya bevezetése óta legfeljebb 1,5 százalék a forgalom után kérhető jutalék, vagyis a SZÉP-kártya pénzek szinte teljes egészében a szolgáltatóknál maradnak.

Az idei első négy hónapban a SZÉP-kártya feltöltések értéke meghaladja a 43, míg a költéseké a 29 milliárd forintot, több mint 25 ezer munkáltató csaknem 1,2 millió dolgozója rendelkezik a pihenőkártyával - írták.

A szaktárca úgy véli, hogy a magyar turizmusban évek óta meghatározó szerepe van a SZÉP-kártya rendszerének, komplex gazdaságfejlesztési és foglalkoztatás-élénkítő programként működik, valamint a belföldi turizmus fejlesztésén keresztül oldja a vendégforgalom Budapest centrikusságát, illetve a turizmus szezonalitását.

A gazdasági előnyei mellett pedig a kártya hozzájárul ahhoz, hogy minél többen elmehessenek nyaralni, kikapcsolódni, ami a jó munkahelyi teljesítmény elengedhetetlen feltétele - olvasható az NGM közleményében.