Növekszik a németországi turizmus, a foci-Eb-től még jobb számokat várnak

Forrás: turizmus.com

 2024. január 29. 12:47

A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes vendégéjszakaszámaira alapozva a Német Turisztikai Hivatal (DZT) felmérést készített, amely szerint Németország beutazó turizmusának felépülése folyamatos, és ezáltal egyre erősebben járul hozzá a vendégéjszakák összesített volumenjéhez.

Ez előzetes adatok alapján 2023. novemberében 5,5 millió nemzetközi vendégéjszakát regisztráltak a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken – ez 7,8 százalékos növekedést jelent az előző év novemberéhez képest.

Január és november között a külföldi vendégéjszakák összesített száma 74,9 millióra nőtt: ezáltal a beutazás számai ez eddigi rekordév, 2019 ugyanezen időszakának 89,6 százalékát érik el. A külföldi vendégek aránya az összesített vendégéjszakaszámoknál a tavalyi első 11 hónapban 16,4 százalék, ez az érték az előző év ugyanezen időszakában csupán 14,8 százalék volt.

Brandenburgi kapu, Berlin

Fotó: visitberlin/Dagmar Schwelle

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke így nyilatkozott a témában: „Németország az European Travel Commission által elvégzett Monitoring Sentiment for Intra-European Travel felmérése szerint 2023 őszén megerősíti pozícióját az európai utazók kedvelt úti céljainak top 5-ös listáján, illetve részesedik az Európa-szerte mutatkozó trendből a nemzetközi utazások fejlődése irányában.

Ennek megfelelően azok aránya, akik a következő hat hónapban csak hazájukban terveztek utazást a 2021 őszén mért 31,5 százalékról folyamatosan csökkent a 2023. őszén jelzett 25,7 százalékra. Az utazók 55,3 százaléka 2021 őszén európai úti célokat részesített előnyben, ez az érték 2023 őszén 60,3 százalékra nőtt.

Ezáltal Európa legfontosabb küldőrégióként – plusz jó felépülési perspektívával a tengerentúli piacokon – a következő hónapokban is kiemelkedően járul hozzá a német beutazó turizmus további felépüléséhez.

Ázsia – különösen Kína – növekvő utazási aktivitása pedig szintén pozitív hatást jelent a beutazás további fejlődésére nézve. További impulzusokra számítunk a nyári Labdarúgó-Európa-bajnokság látogatóitól. Ezenfelül az olyan kulturális fénypontok is, mint például Caspar David Friedrich születésnapjának 250. évfordulója, a 35 évvel a fal után vagy Chemnitz, Európa Kulturális Fővárosa 2025 számos motivációt adnak a külföldieknek a németországi utazáshoz.”