Németország dobogós a Michelin-csillagok terén

Forrás: MTI

 2020. március 09. 06:02

A szakácsművészetben továbbra is Franciaország és Olaszország mögött áll az Európai Unió legnagyobb tagállama, Németország, ahol a rekordnak számító tavalyi 309 után, idén 308 éttermet minősített legalább egy csillaggal a Michelin-kalauz.

A felkeresni érdemesnek ítélt vendéglőkről és szállodákról szóló útikalauz 2020-as németországi kiadása alapján a német csúcsgasztronómia megőrizte az utóbbi másfél évtizedben kivívott helyét az európai élvonalban. Ugyanakkor még bőven van tere a fejlődésre. Ezt az érzékelteti a legjobban, hogy a németországi 308-cal szemben Franciaországban 628, Olaszországban pedig 374 étterem kapott legkevesebb egy csillagot a Michelin konyhabírálóitól 2020-ra.

Egyre erőteljesebb a német gasztronómia

Fotó: piaxabay.com

Német előretörést jelez, hogy egy év alatt héttel nőtt és minden korábbinál magasabbra, 43-ra emelkedett a két Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermek száma. A három csillaggal rendelkező helyek világszerte alig 100 tagot számláló klubjába pedig ismét 10 étterem jutott be Németországból, annak ellenére, hogy az egyik tavalyi kiválasztott, a baiersbronni Schwarzwaldstube egy tűzvészben megsemmisült.

Az új tag a berlini Rutz. A német fővárosnak így első alkalommal van három csillaggal jelzett étterme a világ egyik legrégibb és legismertebb gasztronómiai kalauzában. Ezzel tovább erősödött a főváros országon belüli dominanciája. Berlinben 24 vendéglőnek van legalább egy csillaga a Michelintől, míg a második helyen álló Münchenben 13, a holtversenyben a harmadik helyen álló Hamburgban és Kölnben pedig 11-11 Michelin-csillagos étterem közül lehet választani.

A tartományok szerinti rangsort az ország leggazdagabb vidékei között számon tartott Baden-Württemberg vezeti, az ország délnyugati részén fekvő tartományban 77 étteremnek van legalább egy Michelin-csillaga.

A nyugati országrész ízletesebb a keletinél

Fotó: pixabay.com

A nyugati térség és a keleti tartományok között az ország újraegyesítése utáni 30. évben is éles a különbség. A hat keleti tartományban – köztük Berlinnel – 46 vendéglőt jelez a kalauz legalább egy csillaggal, míg Bajorországban 52, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 48 étterem kapott egy vagy több csillagot.


A 1966 óta megjelenő németországi Michelin-válogatás új kiadását az eredeti tervek szerint egy nagyszabású gálán mutatták volna be Hamburgban. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt lemondták, és egy online sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Beszámoltak a német csúcsgasztronómiát jellemző trendekről is, kiemelve, hogy terjed a nem ünnepi, elegáns, hanem hétköznapi, alkalmi (casual) környezetet és a legmagasabb minőséget képviselő fogásokat (fine dining) kínáló étteremtípusok összeolvasztásával kialakított casual fine dining típus.

Németországban egyre több hely bizonyítja, hogy egy Michelin-csillagos étterem meglátogatásának nem kell "öltönyös-nyakkendős, előkelősködő" eseménynek lennie – fogalmazott Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi szerkesztőségének vezetője.

Ugyancsak meghatározó trend a koncepciók sokszínűsége és a környezeti fenntarthatóság elvének érvényesítése. Így a Michelin-csillagos éttermek között vannak például klasszikus francia vagy csak vegán fogásokat kínáló helyek, és számos olyan is, amelyekben kizárólag térségbeli alapanyagokból főznek.