Németország tovább szigorította a vendéglátóhelyek látogatását

Forrás: turizmus.com

 2022. január 08. 14:12

Németországban is gyorsan terjed az omikron vírusvariáns, erre hivatkozva tovább szigorították az éttermek, kávézók és kocsmák látogatásának szabályait. De van olyan tartomány is, amelyik nem szigorít.

A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői pénteken úgy döntöttek, hogy a jövőben a vendéglátóhelyeken a fertőzési adatoktól függetlenül mindenhol az ún. 2G-plusz szabály lesz érvényben, vagyis csak az oltottak és a betegségből igazoltan felgyógyultak léphetnek be az éttermekbe, presszókba vagy kocsmákba, és ők is csak úgy, ha felmutatnak egy negatív koronavírustesztet is, vagy igazolják, hogy megkapták az emlékeztető oltást – írja a fvw.de a dpa híre alapján.

Olaf Scholz szövetségi kancellár szerint fel kell készülni arra, hogy az omikron variáns miatt emelkedni fog a fertőzések száma. A kancellár szerint nyilvánvaló, hogy az omikron még hosszú időre fog munkát adni az ellátórendszernek, és emiatt nem lehet "lefújni a riadókészültséget".

A szövetségi kormány és a tartományok egyúttal a karanténszabályok könnyítéséről is határoztak. Ennek megfelelően a kontaktszemélyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha van harmadik, emlékeztető oltásuk, vagy nemrég kapták meg a második oltást, vagy oltva vannak és gyógyultak, vagy frissen gyógyultak. Mindenki másnak tíz napig tart a karantén, de ezt negatív teszteredménnyel le lehet rövidíteni hét napra.

A német vendéglátóhelyeken a 2G-plus szabály lép életbe

Fotó: ©tupungato

Scholz nyomatékosan kért mindenkit arra, aki még nincs beoltva, hogy pótolja az oltást, a már két oltással rendelkezők pedig vegyék fel az emlékeztetőt. „További előrelépésre van szükség az oltások terén” – mondta, hangsúlyozva, hogy az oltottak aránya továbbra is túl alacsony.

Az összejövetelekre vonatkozó korlátozások megmaradnak, de nem lesznek szigorúbbak. Így tehát az oltottak és gyógyultak magántalálkozóin továbbra is legfeljebb tíz személy vehet részt. A nem oltottak és a betegségen sem átesettek számára továbbra is él az a szabály, hogy csak a saját háztartásuk tagjaival és egy másik háztartás legfeljebb két tagjával találkozhatnak egyszerre. Mindez a 14 év alatti gyerekekre nem vonatkozik.

Nem minden tartomány követi a most elfogadott szabályokat. Szász-Anhalt nem változtat a jelenlegi szabályain, és a vendéglátóhelyeken nem fog tesztet kérni az oltottaktól és gyógyultaktól. Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök szerint a tartományban Németország más vidékeitől eltérően szinte csak a delta variáns van jelen, ezért nincs szükség további intézkedésekre.

Bajorország jövő héten dönt arról, hogy bevezeti-e az új szabályokat. Markus Söder miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy szkeptikus azt illetően, hogy van-e értelme az új szigorításnak.