Tehénfejő verseny is lesz a sajtfesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 23. 08:59

Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400-féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak.

A látogatók megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

A sajtfogyasztás népszerűsítése is fontos cél

Fotó: SZEGA

A szervezők célja, hogy megmutassák a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztessék és bemutassák a magyar termékeket.

- Hazánk legnagyobb sajtünnepére több mint 20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. A sajtokat országok szerint tárjuk a látogatók elé.

Applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR-kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is: melyik különlegesség ízlett a legjobban

- mondja Gábossy Ádám, az II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, melyen bemutatják a magyar kistermelők termékeit, a SZEGA Sajt Kollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak, valamint megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját.

A Nemzet Sajtja verseny győztese részt vehet a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a Mondial du Fromage-on. A nemzetközi versenyen egyébként már két alkalommal szerepelt hazai készítmény, 2017-ben a Sümegtej Ranolder sajtja arany, idén pedig a Csíz Sajtműhely Baracskai félkeménye bronz minősítést szerzett.

A világ 25 országából több mint 400-féle sajtot kóstolhatunk

Fotó: SZEGA

A fesztiválon a legkisebbekről sem feledkeznek meg: kalandpályán jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában; speciális mezítlábas ösvényen juthatnak el az istállóba; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat; a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végig kísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig; interaktív mini sajtüzemben tudják kipróbálni a sajtkészítést; végül pedig a Kicsi Gesztenye Klub Show-ján szórakozhatnak.

A korlátlan sajtkóstolás mellett minőségi magyar és külföldi borokat kínálnak a felnőtt vendégeknek, lesznek szakmai előadások a nagyközönségnek, és szórakoztató programok, melyek Fűzy Gábor bárzongorista, a Peet Project, majd a Budapest Bár koncertjével zárulnak.

Helyszín és info:

Folyondár Sportközpont - Budapest, III. ker., Folyondár utca 15.
http://sajtfesztival.com/