Ugrásszerűen megnőtt a kempingek és a közösségi szálláshelyek népszerűsége

Forrás: turizmus.com

 2024. március 04. 10:21

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugrásszerűen megnőtt mind a kempingek, mind a közösségi szálláshelyek forgalma az elmúlt években – előbbinél 70%-os, utóbbinál 140%-os bővülés tapasztalható.

Az NTAK adatai alapján nemcsak a magas kategóriájú szállodák száma gyarapodott 2023-ban 2020-hoz képest, hanem a kempingeké és a közösségi szálláshelyeké is.

A színvonalas mobilházaktól a sátorhelyekig változatos lehetőségek közül válogathatnak a hazai kempingekbe látogatók. A 2023-ban üzemelő több mint 270 kemping közül a legtöbbet a Balatonnál és a fürdővárosokban vehettek igénybe a vendégek. Az adatok azt mutatják, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, ez a szám 2023-ban már meghaladta az 1,9 milliót, ami 70%-os növekedést jelent. Ezeknek a szálláshelyeknek a forgalmát 52%-ban külföldi turisták adták, akiknek több mint fele német és lengyel volt. A szálláshelyek országos átlagához képest a tartózkodási idő is hosszabb a kempingekben, tavaly átlagosan 3 éjszakát töltöttek el a vendégek ezeken a szálláshelyeken.

A Mátra-Bükk térségében számos közösségi szálláshely található

Fotó: MTÜ

A közösségi szálláshelyek száma az elmúlt három évben 327-ről 399-re gyarapodott. Közülük a legtöbb Budapesten és a Balatonnál üzemel, de szép számban megtalálhatóak a Mátra-Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében is.

A közösségi szálláshelyeken a kempingekénél is dinamikusabban nőtt a forgalom, 2020 és 2023 között csaknem a két és félszeresére emelkedett és az utazók tavaly már 2,7 millió vendégéjszakát töltöttek ilyen szálláshelyeken. A főváros leginkább külföldiek által kedvelt közösségi szálláshelyein több mint 1,2 millió éjszakát töltöttek tavaly a vendégek.