Nemzetközi borverseny Tarcalon

 2014. június 19. 14:46

Tokaj-Hegyalján rendezték hazánk legrangosabb nemzetközi bor seregszemléjét, a VinAgora Nemzetközi Borversenyt, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettettnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A kiosztott 58 aranyéremből 45-öt nyertek meg a hazai borok.

A verseny, tekintettel annak nagyszámú külföldi nevezőjére és a nemzetközi zsűrire, nemcsak hazánkban, de a régióban is az egyik legjelentősebbnek számít. Az 1992-óta megrendezésre kerülő eseményt 2000-től a világ tíz legjelentősebb borversenye között tartják számon.

 

A bíráknak idén sem volt könnyű dolga, 19 országból mintegy 569-féle bort és pezsgőt pontoztak, a hazai és nemzetközi tekintetben is a legelismertebb borászatok és pincészetek válogatott nedűiből. Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájaként, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa***** adott otthont a rangos eseménynek. A négy napon át dolgozó 71 hazai és külföldi bíráló a Tokaji borvidéket bemutató programokon is részt vettek, mellyel betekintést nyertek a környék közel ezeréves szőlő- és borkultúrájába.

A Tokaji borvidékről 61 nevezés érkezett, mellyel 15 arany és 14 ezüst érmet szereztek meg. A borversenyen Tokaj-Hegyalja legjobb fehérborai mellett felsorakoztak többek között a vörös nedű kiváló képviselői is, ám a főszerep idén a fehérboroké volt. A szép borok versenyén idén jelentősen több ezüstérem született, mint arany: 1 nagy arany, 58 aranyérem, 120 ezüstérem, 1 „nevező ország legjobb bora", 6 „legjobb fajtabor" díj, melyből 45 arany és 89 ezüst a hazai mérleg.

 

A borkedvelők idén is megismerhetik a részletes eredményeket, és végigkóstolhatják a borversenyre nevezett összes bort. A 6 „legjobb fajtabor" és az aranyérmes borok közül kiválasztott legkiválóbb borok, vagyis a champion borok kilétére a VinAgora Borgálán derül fény, melyre június 28-án, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. A „borillatú" napot közel 600 féle nemes nedű, és sok neves borász társaságában tölthetik el az érdeklődők.