Nemzetközi építészi nívódíjat vett át a Gödöllői Királyi Kastély

 2014. június 01. 14:23

A FIABCI World Prix d'Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett 2014-ben a Gödöllői Királyi Kastély.

A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb.

(A díj pontos megnevezése: FIABCI World Prix d'Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category)

A pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

„Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése és jelenlegi hasznosítása is értékelési szempont volt a pályázaton. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért" - mondta a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a kastély igazgatója

Reméli, a díj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjanak, és a közeljövőben döntés születhet arról, hogy a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részei is megújulhassanak fejlesztési források felhasználásával.

A Gödöllői Királyi Kastély épülete és parkja a magyar állam örökös tulajdona. Az ingatlan tulajdonosi jogait az Állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A kastély üzemeltetője és vagyonkezelője a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.. A kft. tulajdonosai: Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. (többségi tulajdonos), Gödöllő Város Önkormányzata és a MaHill Mérnökiroda Kft.

A kastély működését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja.