Nemzetközi piacra lép az Accent Hotels

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. június 14. 09:14

Kilép a nemzetközi piacra tíz évvel a megalakulása után Magyarország első, kizárólag szállodaüzemeltetésre és -tanácsadásra szakosodott cége – többek között erről is beszélgettünk Kerek Péterrel, az Accent Hotels értékesítési és marketingigazgatójával.

– Mennyire lesz hangos a tízéves jubileum megünneplése a cégnél?

– Vállalaton belül már ünnepeltünk, márciusban egy előadássorozattal a szállodáinkban, ami alkalmat adott arra is, hogy megmutassuk az új kollégáknak, honnan hová jutottunk el az elmúlt tíz évben. A vendégek számára áprilisban kínáltunk egy rendkívüli akciót, az abban a hónapban regisztrált foglalásokat minden kedvezményen felül még további 10 százalékkal fejeltük meg.

 

Kerek Péter

– S mit mutatnak a számok: honnan hová jutott az Accent Hotels tíz év alatt?

– Több mint 30 szálloda életében vettünk részt valamilyen formában, a zömében üzemeltetőként, de jó néhányat tanácsainkkal láttuk el. Volt olyan ház, amelyik eladásra került, miután felfuttattuk, máshonnan mi jöttünk el, mert nem egyeztek az elképzeléseink a tulajdonossal. Jelenleg 17 hotel tartozik a portfóliónkhoz, a legfrissebbet, a szezonális Holiday Hotel Balatont május végén nyitottuk Csopakon, és a szerződéskötés küszöbén áll a 18. – de ez már nem Magyarországon, hanem Ausztriában. Eredetileg azt a célt tűztük ki, hogy 2020-ra átlépjünk az országhatáron túlra, akár több egységgel is.

És még néhány szám: szállodáink tavaly nettó 8,5 milliárd forintos forgalmat generáltak, ez tízszerese annak, amit 2008-09 környékén produkáltunk. A RevPAR tekintetében az országos átlag fölött vagyunk. Összesen 1880 szobánk lesz, ha aláírjuk a 18. szerződést, és országszerte 800 alkalmazottat foglalkoztunk, ebből 30-an dolgozunk a budapesti központban.

Az Accent új központi irodája a "gondolkodó kuckóval"


– Mi a külföldi terjeszkedés fő motivációja? A magyar piaci lehetőségek beszűkülése, vagy inkább a kihívás, hogy a határon túl is megméressék magukat?

– Nagy lökést adott az ambícióinknak, hogy amikor Budapesten több pályázat kapcsán versenybe szálltunk más jelentős, nemzetközileg jegyzett szállodaüzemeltető cégekkel, vagy első, vagy második helyen rangsorolták az Accentet. Megvannak a rendszereink és a megfelelő szakembereink, hogy a szomszédos országokban is eredményesek lehessünk.

Cégünk erősségét az üzemeltetési sztenderdek jelentik, melyeket azzal a megközelítéssel alakítottunk ki, hogy a vendég az első pillanattól az utolsóig az elvárásai szerinti kiszolgálást kapja bármelyik szállodánkban. Ezt visszaigazolja egy friss, márciusi kutatásunk eredménye is, amire nagyon büszkék vagyunk: e szerint a magyar hotelpiac hat láncának szállodai vendégértékelési pontszámait összevetve négy különböző foglalási oldalon (Booking, Trip­advisor, Szallas.hu és Szallasvadasz.hu), az Accent Hotels áll az első helyen 88 százalékos elégedettségi átlaggal, 4 százalékkal megelőzve a második helyen végzett céget.

Ilyen vidám székeken folynak az értekezletek

 

– Áprilisban el kellett búcsúzniuk a tarcali Andrássy Rezidenciától, melynek új tulajdonosa saját kézbe veszi az üzemeltetést, vigasztalódhatnak viszont a Hévízen áprilisban megnyitott, 90 szobás Bonvital Wellness & Gastro Hotellel. Mire alapozzák, hogy sikerre tudják vinni ezt a házat, amibe már több üzemeltető bicskája is beletört?

– Már korábban találkoztunk ezzel a projekttel, akkor is hangsúlyoztuk, elengedhetetlen a wellness, továbbá olyan stílusúra szükséges hangolni a szállodát, ami még hiányzik Hévízről. Így született meg a butikos jelleg és egy nagyon exkluzív wellnessrészleg. Két étterme közül a sétálóutcára nyíló urbánus bisztró szintén kuriózum Hévízen. A Bonvital szerintünk piaci űrt tölt be, célcsoportja a 35-55 év közötti, kisgyerek nélkül utazó párok és a fiatalos seniorok, akik nem a konzervatív vonalat keresik Hévízen.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. júniusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Visszatérve az Andrássyra: a tarcali szálloda azért kiemelten kedves nekünk, mert eleinte kemény dió volt, hogy ilyen kevés szobaszám mellett fenntartható legyen a hatalmas wellness- és egyéb szolgáltató kapacitás. Sokat dolgoztunk azon, hogy az általunk vizionált stratégiát megvalósítsuk, pedig kevesen hittek abban, hogy Magyarországon egy ilyen színvonalú szolgáltatás sikeres lehet. Végül nem a kétkedőknek lett igazuk: a negyedik évre beérett a munkánk, az utolsó két esztendőt pedig abszolút sikertörténetként értékeljük. Úgy gondoljuk, innen most már hosszú távon is jól lehet üzemeltetni a házat és az elmúlt évek stratégiájának eredményessége tette piacképes befektetéssé.

 

– Cégük új budapesti központja modern és fiatalos, a bejárattal szemközti üvegfalú lounge-ban a színes műanyag székek mellett két nyugágyat is láttam. Ez a fiatalos szellemiség mennyire hatja át az Accent vállalati kultúráját?

– Ez év elején költöztünk a Visegrádi utca 31. szám alatti irodaházba, miután már végképp kinőttük a régi helyünket. Inkább a szállodáinkat csinosítgattuk, a saját környezetünkre kevesebb idő jutott, olyan volt ez nekünk, mint a suszter cipője.

Itt pihenhetik ki az irodai munkát a központban dolgozók

 

Abszolút hiszünk a fiatalokban, a szállodaigazgatóink átlagéletkora 40 körül mozog, ebben is élen járunk a konkurens szállodavállalatokhoz képest. Tudatosan próbáljuk őket pozícióba helyezni, tréningezni, képezni, karrierutat kínálva nekik – ez a munkaerő-megtartás szempontjából is erősségünk. Vannak fiatal titánjaink, akik front office managerből nőtték ki magukat nálunk szállodaigazgatóvá, vagy recepciósból váltak értékesítési vezetőkké.

 

– Az Accent portfóliója éppen a szállodaipart érintő válság időszakában bővült dinamikusan, de most megint egy boom időszakát éljük idehaza, mennyire kedvez ez a piaci klíma önöknek?

– Európából most szinte mindenki a régiónkban, nagyon sokan Magyarországon akarnak szállodát bérelni vagy üzemeltetni, ennek következtében iszonyatosan emelkednek a szállodabérleti díjak. Picit megint elszaladt a piac abba az irányba, hogy irrealitásokat kergetnek a beruházók és a konkurenseink is, akik egymás fölé licitálnak. Bennünket mindig az óvatosság jellemzett, ez segített abban is, hogy pont a válság idején erősödtünk meg.

Számunkra most az jelenti a legfőbb kihívást, hogy egy leendő szállodatulajdonos elfogadja a hitelességünket úgy, hogy árban nem feltétlenül a miénk a legjobb ajánlat, ne dőljön be a túlígérgetéseknek, hanem próbálja meg a beruházását hosszú távon mérlegelni – lesznek jó és rossz időszakok egyaránt. Egy hiteles üzemeltető partnerrel stabilan fenntartható a beruházás jövedelmezősége.