Nemzetközi portugieserszemle és borkóstoló Pécsett

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 15:00

Április 21-22-én immár ötödik alkalommal rendezik meg a Portugieser du Monde elnevezésű versenyt, melyre minden eddiginél több külföldi borminta érkezett. A szerevezők célja, hogy összefogják azokat a termelőket, akik hisznek a fajtában.

A legtöbb nevezés Horvátországból jött, ezt az osztrák, szlovák és szerb minták követik, többen neveztek Németországból, Csehországból és Szlovéniából, egy-egy minta jött Olaszországból és Chiléből is. A legtöbb bor, a minták csaknem fele továbbra is magyar, elsősorban a villányi borvidékről, de a pécsi, tolnai, egri, bükki és hajós-bajai borvidékekről is érkezett jelentkezés.

A portugieser-világbajnokság első napján Pécsett versenyeznek a borok, másnap Palkonyán, a Mokos Pincészet színháztermében rendezik meg a díjátadót, ahol a közönség is megkóstolhatja a legjobb portugiesereket.

Kékoportó, azaz portugieser

Fotó: Wikipedia

Győrffy Zoltán főszervező szavai szerint ez a kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik. A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte – fogalmazott.

Az eseményre idén kilenc országból – Japánból, Kínából, Dél-Afrikából, Kanadából, Olaszországból, Spanyolországból, Lettországból, Ausztriából és Magyarországról – érkeznek a zsűri tagjai, rangos borszakértők, oktatók, borújságírók, nemzetközi borversenyek tapasztalt bírái.