Nemzetközi terjeszkedést tervez az Ensana – interjú Halmos Frank vezérigazgatóval

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. január 12. 15:45

Az Európa-szerte 27 gyógyszállodát üzemeltető Ensana élére november elején Halmos Frankot nevezték ki új vezérigazgatónak, aki előleléptetéséig a szállodalánc üzemeltetési igazgatói pozícióját töltötte be. A szakemberrel terveiről és az ágazatot érintő aktuális kihívásokról beszélgettünk.

Mióta dolgozik a szállodaiparban?

A Danubius vállalathoz 1992-ben csatlakoztam, miután Budapesten és Manchesterben befejeztem felsőfokú tanulmányaimat. Több mint harminc éves szállodaipari pályafutásom során végigjártam a ranglétrát, ennek köszönhetően teljes rálátással rendelkezem az egyes szállodai részlegekre. 2018-ban azzal a céllal csatlakoztam az Ensanához, hogy hatékonyan irányítsam a cégcsoport szállodáinak üzemeltetési feladatait. Munkafilozófiám szerint a vendégek magas szintű kiszolgálása és a vendégélmény folyamatos fejlesztése a legfontosabb.

Halmos Frank

Fotó: Ensana

Hogyan értékelné a 2022-as évet?

Az elmúlt két év nehézségei után egyértelmű felfutást tapasztalunk a turizmusban. Ez már az idei tavaszi szezon kezdetén érezhetővé vált, a nyár folyamán pedig tovább erősödött. Örömteli hír, hogy magyarországi szállodáinkba az eddig még kiváró piacokról újra érkeznek ajánlatkérések és foglalások. Összességében elmondható, hogy 2022-ben az előző évhez képest foglaltságban és szobaárban is jelentős növekedést értünk el. Mindezt a távol-keleti és amerikai utazók nélkül sikerült realizálni, akik vendégszegmensünkben jelentős részt képviseltek. A járvány okozta különféle piaci változások először a belföldi vendégszám növekedéséhez vezettek, majd a korlátozások feloldásával a környező országokból érkező utazók járultak hozzá a kiemelkedő eredményhez.

A nyár végén a rezsiköltségek emelkedése rendkívül súlyosan érintette az ágazatot, ezért üzemeltetésünk néhány területén optimalizálásra volt szükség, nyilvánvalóan anélkül, hogy ezek az intézkedések negatívan befolyásolták volna a minőségi vendégélményt. A legtöbb országban állami támogatásra támaszkodtunk, ami értékes munkatársaink fedélzeten tartásában segít akkor is, ha a növekvő költségek negatív hatást eredményeznek egyes szállodáink nyereségére.

Minden körülményt figyelembe véve bizakodóak tekintünk az előttünk álló hónapokra. Bár folyamatosan figyeljük a felmerülő költségeket, továbbra is kiemelt céljaink közé tartozik munkatársaink szakmai továbbképzése, az értékesítési és a marketingtevékenységünk erősítése, valamint az informatikai terület fejlesztése.

 

A korábbi évekhez képest mik az új gyógyászati trendek, összességében változtatnak-e az emberek egészségükre és jólétükre vonatkozó látásmódjukon?

Egyes szállodáinkban továbbra is rendkívül erős a hagyományos orvosi kezelések iránti kereslet, de részben a Covid-19 világjárvány miatt egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív gyógymódok iránt. Az Ensana a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet holisztikus és sokrétű egészségügyi koncepciójára, amely nemcsak a vendégek fizikai állapotára és tüneteire összpontosít, hanem a mentális egészségre, az egészséges táplálkozásra és a preventív, egészségmegőrző szemléletmódra is. Ezt az irányvonalat a jövőben szeretnénk folytatni, sőt további lehetőségekkel bővíteni. Az Ensana – a demográfiai változások miatt – az elkövetkező években növekvő igényt prognosztizál a prevenció, az egészséges életmód, az azt támogató tanácsadás, valamint a természetes gyógymódok iránt.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie most a szállodáiknak? Mekkora gondot okoz az orosz gyógyturisták eltűnése, illetve milyen piacokról lehet őket pótolni? Milyen tendenciák érzékelhetők azon a négy piacon, ahol Ensana-szállodák működnek?

Azt tapasztaltuk, hogy a közel 30 évig Magyarország fő küldőpiacának számító Németországból jóval kevesebb vendég érkezik, ezzel együtt a korábban ugyancsak erős észak-amerikai piac is recessziónak indult. Ezen piacokat szállodáink más, főleg közel-keleti országokból érkező vendégekkel sikeresen pótolták, az orosz piac pedig – ha rapszodikusan is, de – a gyógyturizmus vonatkozásában ugyancsak fő piaccá fejlődött.

A pandémia évei alatt és az azt követő gazdasági nehézségeknek köszönhetően az orosz piac teljesítménye gyakorlatilag minimálisra zsugorodott, a 2023-as évben valószínűleg ez még nem fog változni, de a helyzet normalizálódása mindenképpen örvendetes lenne, hiszen főleg Magyarország vonatkozásában az orosz vendégek részaránya meghatározta a gyógyászati szegmens sikerét. Jelenleg az FSU (posztszovjet) országokra korlátoztuk aktivitásunkat, azon belül is azokra az országokra fókuszálunk, ahonnan szállodáink repülővel – kényelmes utazási idővel – megközelíthetőek.

Az Ensana erőteljes hangsúlyt fektet a meglevő partnerekkel közös marketingaktivitásokra. Ennek köszönhetően két nehéz év után újra meg tudtunk jelenni a jelentősebb vásárokon, ahol örömmel láttuk azt, hogy szállodák iránti érdeklődés nem hanyatlott, az egészséges életmód fontosságát a járvány pedig csak még hangsúlyosabbá tette. Ugyancsak erőteljesen szeretnénk növelni az online marketing aktivitásunkat, a hamarosan megújuló weboldalunk olyan nyelvi mutációkban is elérhetővé válik, amelyek az új piacok megcélzása érdekében elengedhetetlenek (héber, arab stb.), valamint különböző online kampányainkkal nemcsak a brand ismertségét, de a szállodákban megszálló gyógyvendégek számát is növelni szeretnénk. A korábbi, online mikrokampányok azt támasztják alá, hogy ezek a piacok rejtegetnek még bőven növekedési potenciált szállodáink, valamint közvetítő partnereink számára.

Ezen tevékenységek mellett új, az Ensana holisztikus megközelítését tovább erősítő csomagok bevezetésében látjuk az ügyfélkör bővítésének lehetőségét. Olyan komplex termékekre van szükség, melyek nem egy adott indikációra, egészségügyi problémára fókuszálnak, hanem a vendég általános és hosszútávú egészségének javítását célozzák meg.

 

Milyen célokat, prioritásokat tűzött ki maga elé új pozíciójában?

Új pozíciómban, a szállodacsoport vezérigazgatójaként a 2019-ben bevezetett Ensana márka további fejlesztéséért leszek felelős. Az elmúlt két év kihívásokkal teli időszaka után új feladatokra fordíthatom a figyelmem, célom az Ensana további népszerűsítése, valamint új üzemeltetési lehetőségek felkutatása márkánk számára. Küldetésünk, hogy a helyi természeti erőforrások gyógyító erejét orvosi szaktudással ötvözve minden embert segítsünk az egészségtudatos életmód felé vezető úton. Ezt a koncepciót a meglévő 5 ország mellett újabb, elsősorban európai desztinációkra is szeretnénk kiterjeszteni. Bízunk benne, hogy munkánk gyümölcseként az elkövetkező néhány évben számos új Ensana szállodában fogadhatunk elégedett vendégeket.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. decemberi számában jelent meg.