Népszerűek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik

Forrás: MTI

 2014. április 01. 16:42

Egyre népszerűbb a Nemzeti Parki Termék Védjegy: egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató összesen 235 terméke kapta meg a címet, és jelenleg is folyamatosan érkeznek be az újabb pályázatok és jelentkezések - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A védjegy garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készült. Célja, hogy támogassa azokat a helyi termelőket és szolgáltatókat, akik ezeken a különleges tájakon, hagyományos módon és a természetvédelem érdekeivel összhangban gazdálkodnak.

A védjegyes termékek palettája egyre színesebb: a szörpök, gyümölcslevek, pálinkák és borok mellett szalámik, kolbászok, kézműves termékek, lekvárok, mézek és sajtok is megtalálhatók köztük. Olyan különlegességek is viselik a címet, mint például a szarvasgombás fűszervaj, különböző medvehagymás termékek, tökmagolaj, vagy éppen az őrségi dödölle. Emellett egyes nemzeti parkok területén már védjeggyel ellátott szálláshelyek is várják a látogatókat.

A Nemzeti Parki Termék Védjegy működtetésében Magyarország mind a tíz nemzeti parkja aktívan részt vesz. A védjegy népszerűségét jól jelzi, hogy egyre több magyar és külföldi látogató keresi a hagyományos értékeket, az adott régió bio- és kézműves termékeit, vagy éppen a település kézműves mestereit. A tárca közleménye szerint a védjegy egyik fő célja éppen az, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus minőségi fejlődéséhez.

A magyarországi nemzeti parkok látogatottsága is évről-évre nő, tavaly a  regisztrált látogatók száma elérte az 1,4 milliót, vagyis ennyien váltottak jegyet valamelyik ökoturisztikai létesítménybe. A nemzeti parkok növekvő népszerűségéhez nagyban hozzájárultak az elmúlt európai uniós támogatási ciklusban (2007 és 2013 között) lezajlott beruházások, amelyek döntő többsége 2010 után valósult meg. Összesen 25,6 milliárd forint értékű természetvédelmi fejlesztés történt több mint 120 ezer hektáron.

A természeti értékek megőrzése érdekében mintegy 70 ezer hektáron állították helyre a leromlott állapotú élőhelyeket, illetve több mint 50 ezer hektáron teremtették meg az aktív természetvédelmi területkezelés - mint a rendszeres kaszálás, vagy legeltetés - feltételeit. Az elmúlt években összesen 35 erdei iskolát újítottak fel vagy bővítettek, emellett 11 védett gyűjteményes kert és 10 védett történeti kert helyreállítása történt meg vagy zajlik jelenleg is.

A Magyarországon található ökoturisztikai létesítmények felét, mintegy 300-at a nemzeti parkok üzemeltetik. A VM célja, hogy felhívja a figyelmet az ország ökoturisztikai kínálatára, ezért is indította el az idén a nemzeti parkok kampányát. Ennek részeként egységes arculattal, közös logóval jelennek meg a nemzeti parkok, illetve egy helyen érhetők el a legfontosabb információk