New Orleans és Los Angeles is fellázadt az Airbnb-jelenség ellen

Forrás: ehotelier.com

 2016. június 19. 16:10

Egyre több város jelenti be: a szabályozás újragondolásával szeretne határozottan fellépni az Airbnb és más hasonló, rövidtávú lakáskiadásra specializálódott cég ellen. Legutóbb New Orleans és Los Angeles elégelte meg ezt a fajta tevékenységet.

New Orleans-ban az április végi Jazz Festival idején bukott ki, mekkora méreteket is ölt valójában ez a tevékenység, és milyen sok helyi adja ki a lakását ilyen célokra, hogy extra bevételekhez jusson. 20 ezer ember foglalt szállást az Airbnb-n keresztül ebben az időszakban, ami két  és félszer több, mint egy évvel korábban. A sors iróniája, hogy a város vezetőinek figyelmét is épp az Airbnb büszke közleménye hívta fel a jelenség súlyára, és sarkallta őket arra, hogy törvényjavaslattal álljanak elő a 29 napnál rövidebb bérbeadás szabályozására.

 

Ez tartalmaz például számos szigorú tűzvédelmi előírást is, például, hogy legyenek tűzoltó készülékeke, füst- és szén-monoxid érzékelők, menekülési útvonalat jelző táblák. Bár a törvényjavaslat első körben nem ment át, a következő ülésen újra napirendre tűzik. A törvényalkotók álláspontja szerint ugyanis fontos lenne, hogy a lakáskiadók ugyanolyan feltételekkel és esélyekkel induljanak a piaci versenyben, mint a hagyományos szállás- és vendéglátóhelyek.

Los Angeles szintén megelégelte az ellenőrizetlen és átláthatatlan lakáskiadó tevékenységet, és San Fransisco példáját követve havi szinten kér adatokat a lakáskiadókról az Airbnb-hez hasonló cégektől. A regisztrációhoz olyan adatokat kérnek, mint a név, cím, vendégéjszakák száma és a bevételek, illetve minden ingatlannak lenne egy regisztrációs száma. Az intézkedést azonban máris olyan támadások érik, hogy mindez sérti a személyiségi jogokat, és olyan adatokat kér átadni, amelyek kiadására csak bűnügyi nyomozáskor kötelezhetnék a cégeket.