New York drasztikusan szigorítja a rövid távú lakáskiadás feltételeit

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 11:38

New York szigorítja a rövid távú lakáskiadás szabályait, a következmény erősen csökkenő kínálat és növekvő árak lehetnek.

Szeptember 5-én Dallas, Philadelphia és New Orleans után durva korlátozás lép életbe a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban New Yorkban is.

A városi tanács rendelete szerint nemcsak regisztrálniuk kell a lakást kiadóknak, de több kemény feltételnek is eleget kell tenniük ahhoz, hogy legálisan bérbe adhassák ingatlanjaikat. Ezek közül az első, hogy nem lehet az egész lakást, csak annak egy részét kiadni. A másik, hogy a bérbeadónak is a lakásban kell tartózkodnia a bérlet idején. A harmadik pedig az, hogy lakásonként maximum két fő tartózkodhat a bérleményben, viszont nekik ott minden szobába bejárást kell biztosítani.

A The Wall Street Journal cikke szerint már most borítékolható, hogy a lakást bérbeadók jelentős része nem tudja, vagy nem akarja ezeket a szabályokat betartani és elfogadni, és ennek következtében radikálisan csökkenhet a néhány napra vagy hétre bérbe vehető lakások száma New Yorkban.

Alaposan megcsappanhat a rövid távra bérbe vehető lakások száma New Yorkban

Fotó: 123rf.com

Az Airbnb kimutatásai szerint eddig 38 ezer ilyen bérelhető ingatlan volt fenn valamelyik szállásközvetítéssel foglalkozó oldalon (Airbnb, Booking, vrbo), további 10 ezer lakást illegálisan vagyis adómentesen adtak ki. A szállásadók szerény becslés szerint is évi 85 millió dolláros bevételhez jutottak ilyen módon. Az új szabályozók kritikusai szerint főleg a szállásadók és a turisták látják ennek kárát, mivel főleg az utóbbiak vették igénybe a szállodai áraknál jóval olcsóbb szálláslehetőséget. A rövid távú lakáskiadók ugyanis eddig is főleg Manhattanban és Brooklynban kínálták szobáikat.

Nagy kérdés, hogy szeptember 5-től hányan maradnak a piacon? Mekkorára nő a feketepiac, és mennyivel emelik áraikat a legálisan működő szállásadók?

Annyi azonban már most biztos, hogy a büntetési tarifa 100-5000 dollár között mozog majd…