New York megelégelte az Airbnb-t

Forrás: Hotelsmag.com

 2016. június 21. 17:06

Törvényjavaslatot készített elő New York, amely illegálisnak minősítené, hogy a rövidtávon kiadó lakások megjelenjenek az Airbnb-hez hasonló oldalakon. A javaslat a kormányzó aláírására vár.

A javaslat megtiltja azoknak az apartmanoknak az online listázását, amelyeket 30 napnál rövidebb időre adnának ki, és ezzel ellene mennek a város lakásokra vonatkozó szabályozásának. A mostani javaslat célja, hogy visszaszorítsák a privát apartmanok rövidtávú kiadását. A jogsértők első alkalommal 1000 dolláros bírságra számíthatnak, harmadik alkalommal viszont a bírság 7500 dollár.

A hírekre reagálva New York City Szállodaszövetsége közleményt fogalmazott meg. Eszerint az Airbnb-hez hasonló lehetőségek a feketegazdaság szüleményei, amelyek nem követnek semmilyen szabályozást azok közül, amelyek a szállodákra vonatkoznak. Ráadásul negatívan érinti a helyi ingatlanpiacot is, mert csökkenti a lakáskínálatot és felnyomja az árakat. Az új jogszabály viszont tiszta helyzetet teremt, segíti a hatóságokat a szankcionálásban és megvédi a város egyik legjobban teljesítő gazdasági szereplőit, a szállásadókat.

Ha átmegy a törvényjavaslat, azzal erősítik a szállodaipart, és ezzel magát a várost is, hiszen a szállodaipar nemcsak a gazdaság motorja, de az egyik legmeghatározóbb munkahelyteremtő ágazat is.

Az Airbnb csak ennyit fűzött hozzá: „Lássuk, be hogy ez egy hátrányos javaslat, amely megnehezíti a jövőben számos New York-i életét. A javaslat eltúlzott, mely elsősorban a szállodaipar érdekeit tartja szem előtt.”