Nézze meg a kilátást a Mátyás-templom megújult tornyából!

Forrás: MTI

 2015. október 11. 08:24

Megújult a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) harang- és kilátótornya, amely péntektől a nagyközönség számára is látogatható.

A Mátyás-torony teljes magassága 78 méter, a kilátó erkély 47 méter magasan van, és összesen 197 lépcsőfok vezet oda. A toronyban három tűzgátló ajtót szereltek fel, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárt erkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait. A kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve ugyanitt biztonsági hálót szereltek fel – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Az épület mai képe az 1874 és 1896 között Schulek Frigyes vezetésével végzett újjáépítés során alakult ki. A második világháborúban súlyosan megsérült az épület, a helyreállítási munkák csak 1970 körül fejeződtek be, de az utolsó háborús sérülést csak 1984-ben sikerült eltüntetni. 2005-től, túlnyomórészt állami beruházás keretében nagyszabású, a templom teljes külső és belső felújítását célzó munkálatok indultak, amelyek 2013 októberében fejeződtek be. A templom új, illetve felújított harangjait 2011 februárjában emelték be. Jelenleg összesen hét harangja van a Mátyás-templomnak.

2013 után újabb két beruházás kezdődött a Mátyás templomban. Az egyik az oltárok restaurálása, a másik pedig a torony kibővített használatának kialakítása. Ez utóbbi munkálatai 2014-ben kezdődtek a Laterex Zrt. kivitelezésében – olvasható a tájékoztatásban.