NGM: 57,5 milliárd forint támogatásról döntöttek decemberben a GINOP-ban

Forrás: MTI

 2015. december 22. 15:13

Decemberben 399 projekt nyert el európai uniós fejlesztési támogatást összesen 57,5 milliárd forint értékben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) két népszerű pályázati felhívásának keretében.

A támogató döntésben részesült mikro-, kis- és középvállalkozások így csaknem 120 milliárd forint összköltséggel valósíthatják meg elképzeléseiket – tájékoztatott kedden Rákossy Balázs hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A rendelkezésre álló keretösszegek a jelenlegi döntésekkel nem merültek ki, mindkét konstrukcióban további döntésekre kerül sor a közeljövőben.

A nyáron meghirdetett "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázati felhívás keretében a mostani döntéssel 360 nyertes született, a megítélt támogatás esetükben 57,2 milliárd forint. A nyertes vállalkozások így 118 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre.

A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására – mondta az államtitkár.

A "Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása" című felhívás keretében 39 kedvezményezett csaknem 298 millió forint uniós támogatás mellett 598,6 millió forint összköltséggel valósíthatja meg projektötleteit.

A májusban meghirdetett pályázat célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása külföldi kiállításokon és vásárokon való megjelenésben, árubemutatók és üzletember találkozók megszervezésében – számolt be Rákossy Balázs.

További 30-40 milliárd forintos uniós támogatásról születhet döntés még az idén, miután a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) szeptemberben zárult második fordulója és a kisebb összegű támogatások kiértékelése még folyamatban van – ezt Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára nyilatkozta kedden az M1 reggeli műsorában.