NGM: kedvező a szállásdíjbevételek növekedése és a vendégforgalom emelkedése

Forrás: turizmus.com

 2015. április 10. 11:38

Kedvezően alakultak a szállásdíjbevételek februárban, mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma több mint 10 százalékkal emelkedett - mondta Ruszinkó Ádám, az NGM turisztikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a szálláshely-adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatai szerint februárban a szálláshelyek vendégforgalma 10,2 százalékkal nőtt a januári 8,9 százalékos emelkedés után, 13,3 százalékkal több külföldi vendég 11,4, százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek száma 9,6, az általuk eltöltött éjszakáké 9,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve.

Forrás: KSH

A szállásdíjbevétel februárban - 12 százalékkal növekedve - 9,6 milliárd forintot tett ki.
Ruszinkó Ádám kiemelte: az adatokból az látszik, hogy a globális trendeknek megfelelően, bár kissé csökken a vendégek átlagos tartózkodási ideje, ezt azonban ellensúlyozza a növekvő vendégszám.

Szólt arról is, hogy a brit piacról a vendégek száma közel 50, az Egyesült Államokból érkezőké pedig 30 százalékkal nőtt, emellett pedig több francia és olasz turista érkezett. Ők azok a vendégek, akik inkább városlátogatásokra, kulturális programokra, konferenciákra érkeznek, nem pedig a hosszabb, hagyományos vízparti üdülésekre, gyógykúrákra - fejtette ki Ruszinkó Ádám.

A külföldi és a belföldi vendégek számának növekedése az elmúlt években megvalósult számos fejlesztésnek köszönhető. Példaként említette, hogy gyógyfürdők épültek, illetve újultak meg, kastélyokat, várakat újítottak fel, a szállodák is fejlődtek, rengeteg aktív turisztikai lehetőség van az országban. A helyettes államtitkár külön kitért Budapest zenei életére, kifejtve, hogy 30. évfordulóját ünnepelte a Budapesti Kongresszusi Központ, a tizediket pedig a Művészetek Palotája, ezenkívül  megújult a Vígadó, a Zeneakadémia, az Opera, az Erkel Színház, a Budapest Music Center, és mindezeket nemcsak a külföldi utazók, hanem a belföldi vendégek is felfedezik.

Összefoglaló adatok, 2015. február

Mutató Érték Változás az előző év azonos időszakához képest, %
február január–február február január–február
Külföldiek vendégéjszakái, ezer 595 1 204 11,4 9,4
Belföldiek vendégéjszakái, ezer 609 1 194 9,0 9,8
Összes vendégéjszaka, ezer 1 205 2 398 10,2 9,6
Összes bevétel, milliárd forinta) 19 40 10,8 14,4
Szállodában: Szoba átlagár, forinta) 14 732 16 085 3,2 9,3
REVPAR, forinta) 6 224 6 456 10,2 16,8
TREVPAR, forinta) 12 205 12 216 9,3 12,9
Szobafoglaltság, % 42 40 2,6b) 2,5b)

a) Folyó áron.
b) A változás százalékpontban.

 

Ruszinkó Ádám szerint azért fontos, hogy a belföldi turizmus is bővüljön és erős legyen, mert kialakulhatnak olyan, akár gazdasági, környezeti, vagy katonai krízishelyzetek, amelyek a nemzetközi turizmus forgalmát jelentősen visszavethetik.
A helyettes államtitkár elmondta: a turisztikai szakma aggódik az oroszországi helyzet miatt, a rubel értéke visszaesett, és csökken az orosz turisták vásárlóereje, ami a turisták számának mérséklődésében is tetten érhető; ez januárban elég jelentős volt. A március egy fontos turisztikai promóciós időszak, Magyarország is sok kiállításon, vásáron megjelent, a februári, márciusi foglalási adatok már kedvezőbb képet mutatnak. Az Oroszországból érkező vendégeket segítik a közvetlen légi járatok, illetve a vízumkönnyítések - mondta Ruszinkó Ádám.

A helyettes államtitkár szerint most van egy olyan "lélektani pillanat", amikor Európa számos pontján az orosz turistákat "nem fogadják szívesen", Magyarországon most kell megnyerni ezt a versenyt, mert sok orosz turista érkezik ide, "szeretnek bennünket", és elég sok pénzt költenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a belföldi turizmus februárban hozta a megszokott 10 százalék körüli növekedést. A szálláshelyi SZÉP-kártya felhasználás alakulására jellemző, hogy februárban 755 millió forintot fizettek ki SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 1,5 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.

A belföldi vendégforgalom a Tisza-tavit kivéve minden régióban emelkedett, a Dél-Alföldön több mint 20,4 százalékkal, a Közép-Dunántúlon 15,2 százalékkal, Észak-Magyarország pedig 14,6 százalékkal.

A KSH 2015. január-februári adatai azt mutatják, hogy a turizmus elmúlt évre jellemző - egyes mutatók tekintetében kétszámjegyű - növekedési tendenciája folytatódni látszik. Rendkívül biztató, hogy a szállásbevételi adatok növekedési üteme, elsősorban a külföldi szállásdíj-bevételek megugrásának köszönhetően az elmúlt évi, magas év eleji dinamikával összevetve is figyelemre méltó - olvasható a közleményben.