NGM: kiemelkedő eredmény a 9. helyezés a befektetési listán

Forrás: MTI

 2015. március 14. 10:41

Kiemelkedő, 9. helyezést ért el Magyarország 46 ország között a befektetésre ajánlott országok listáján - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Balogh László azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Forbes magazin a New Jersey állambeli Bretton Woods kutatóintézet listája alapján közölte, befektetési szempontból Magyarország a világ 10 legjobb befektetési célpontja között található az elkövetkező 3 hónapra előretekintve.

Az intézet 46 ország gazdasági környezetét vizsgálta és Magyarországot a 9. helyre sorolta a befektetésre ajánlott országok listáján. A Forbes kiemelte a jegybank kiegyensúlyozott és növekedést támogató intézkedéseit. Arról is írt, hogy Orbán Viktor általában növekedéspárti, ha fiskális politikáról van szó, és valószínűsíthető, hogy a harmadik negyedévben a bankadót is csökkentik, illetve pozitívumként említi az alacsony inflációt is.

Balogh László szerint az eredmény azért is figyelemre méltó, mert szinte csak olyan hagyományosan jó befektetési célpontnak tekintett országok előzik Magyarországot, mint Írország, az Egyesült Államok, vagy Kína. Az első tízben Magyarország az egyetlen a kelet-közép-európai régióból - emelte ki.

Véleménye szerint a helyezés azt mutatja, hogy Magyarországon számos olyan pozitív gazdasági fejlemény történik és eredmény születik, amit a tájékozódó gazdasági kutatóintézetek érzékelnek és kedvezően értékelnek. A külföldi befektetők érdeklődését felkeltik a számukra is kézzel fogható gazdasági eredmények és intézkedések - mondta.

Balogh László kitért arra, hogy a piaci folyamatokon, a CDS-felárakon, azaz az ország hitelkockázati biztosításán (CDS) az látszik, hogy Magyarország piaci megítélése ma sokkal jobb, mint akár 12 vagy 24 hónapja volt. A makrogazdasági eredmények - közöttük a 3,6 százalékos GDP-növekedés, a szigorú fiskális fegyelem, az alacsony infláció, az adósságcsökkentés vagy a foglalkoztatás szintje - mind hozza a pozitív reakciókat.

Nagyobb problémának nevezte, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő még nem vesz kellően tudomást a nyilvánvaló magyar gazdasági eredményekről és nem építette be ezeket a saját értékítéletébe.