NGM: markáns növekedéssel nyitotta az évet a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. március 18. 16:54

A turizmus az utóbbi évekre jellemző dinamikus növekedése 2015-ben is folytatódik. Januárban a vendégszám 10,5%-kal, a vendégéjszaka száma pedig majd 9%-kal haladta meg a tavaly januárit - írja közleményében a KSH friss adatai alapján az NGM.

A szállásdíj-bevételek még ennél is dinamikusabban, közel 25%-kal emelkedtek. Az ágazatban működő vállalkozások jövedelmezőségének javulását mutatja, hogy az átlagárak 15%-kal, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (RevPAR) pedig még ennél is nagyobb mértékben, mintegy 23%-kal múlta felül a tavalyi értéket.

2015 első hónapjában 501 ezer vendég 1,2 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken, amely több mint 11 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt eredményezett.

 

Egy ország turizmusa akkor stabil igazán, ha jelentős belföldi keresletre számíthat, ezért jó hír, hogy a belföldi turizmus növekedése töretlen: a vendég- és a vendégéjszaka szám is 10% feletti. A vendégek pihenésükért majd 4,5 milliárd forintot fizettek, és ezzel a belföldi szállásdíjbevételek növekedése is megközelítette a közel 20%-ot.

A magyarok továbbra is szívesen választanak hazai úti célt, és utazásaikhoz pedig továbbra is széles körben használnak SZÉP Kártyát, amelyről összesen 750 millió forintot költöttek el kereskedelmi szálláshelyeken idén januárban.

Az év első hónapjában a külföldi vendégek száma (236 ezer) 10,8%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma (609 ezer) pedig 7,5%-kal növekedett az előző év januárjával összehasonlítva.

Külön figyelemre méltó a külföldiektől származó szállásdíj bevételek immár negyedik hónapja tartó kétszámjegyű bővülése, mely januárban 28% feletti volt. Ez döntően a budapesti külföldi vendégforgalom közel 15%-os bővülésének köszönhető, de a kilenc turisztikai régióból hatban is nőtt a vendégéjszakák száma.

Januárban a TOP küldőpiacaink élén Németország áll 62 ezer itt töltött vendégéjszakával, Oroszország 57 ezerrel követi, és a harmadik helyen Olaszország áll 46 ezerrel.

Küldő piacaink közül az év elején Izrael (+110%), az Egyesült Királyság (+59%), az Egyesült Államok (+32%) produkálta a legmagasabb növekedést, akiket az olaszok, románok, csehek és franciák követnek. Mindez összességében kompenzálni tudta az orosz vendégéjszakák számának - a rubel árfolyamának gyengülése miatt már világszerte jellemző - januári visszaesését. A kormány kiemelt célja ezért, hogy az orosz beutazás csökkenését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa a következő időszakban. Az izraeli (és egyesült királyságbeli) kimagasló növekedés ugyanakkor jól példázza a légiösszeköttetések kapacitásbővítésének jótékony hatását a vendégforgalomra.

A szállodák szobakihasználtsága 2015 első hónapjában átlagosan 38%-os volt, ami 2,5 százalékponttal több az előző évinél.