Könnyen csalódhat, ha egy főre foglalna asztalt Barcelonában

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 12. 11:21

Barcelonában egyre gyakoribb jelenség, hogy az éttermekben nem szívesen biztosítanak asztalt az egyedül érkező vendégeknek.

Nyaralás alatt a nap tökéletes befejezése lehet a kellemes melegben kiülni egy étterem teraszára, gondolatban újra átélni az aznapi élményeket, és közben élvezni a finom ételt. A népszerű úti célokban ezért is nagy a kereslet az éttermi asztalok iránt. Nincs ez másként az évente turisták millióit vonzó Barcelonában sem, ahol azonban a magányos vendégek nem indulnak jó esélyekkel az asztalokért – írja a reisereporter.de.

A katalán fővárosban egyre több az olyan étterem, ahol az egyedül érkező vendégeknek nem biztosítanak asztalt. És ez nemcsak a turistákat, hanem a helyi lakosokat is érinti. Egy spanyol férfi elmesélte, hogy egy hétfő este három étteremből is elküldték, volt, ahonnan egy átlátszó kifogással, és volt, ahonnan teljesen nyíltan. Az egyik helyen azt mondták neki, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak, később azonban kifigyelte, hogy egy turistacsoport kiült a teraszra, és ki is szolgálták őket. Egy másik étteremben nyíltan közölték vele, hogy az asztalokat csoportoknak tartják fenn. Végül talált egy helyet, ahol megengedték neki, hogy leüljön a teraszon, de csak azzal a feltétellel, ha 20 perc alatt elfogyasztja az ételt.

Ez a hozzáállás különösen a városközpontban nem szokatlan már, főleg a Carrer de Blai környékén, valamint a Poble Sec és az Eixample negyedekben találkozhatunk vele.

Barcelona központi negyedeiben nehezen találnak éttermi asztalt az egyedül érkező vendégek

Fotó: 123rf.com

Az ok nyilvánvaló, a keresettebb asztalokat jobb szeretik fenntartani az éttermek a nagyobb forgalmat jelentő csoportoknak. A túlturizmustól már eddig is sokat szenvedő helyi lakosok frusztrációját persze csak tovább növeli ez a helyzet.

Ahogy sok bosszúságot okoz a helyieknek az is, hogy egyre több étterem a turisták napirendjéhez igazodik. Egy spanyol újságírónő például nemrég arról írt a Twitteren, hogy az egyik helyen délután 4-kor már nem szolgáltak fel neki és a barátainak kávét, mondván, hogy már a vacsorát megelőző aperitif ideje van.