Nő a drosztengedéllyel nem rendelkező taxisok száma a fővárosban

Forrás: MTI

 2014. szeptember 04. 17:13

Folyamatosan emelkedik a taxiállomás-használati megállapodással nem rendelkező taxisok száma a fővárosban a taxirendelet bevezetése óta - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki közleményében.

Egy éve lépett hatályba a fővárosi taxirendelet, amely egységesítette a szolgáltatás feltételeit, mint például a viteldíjat, a járművek kinézetét és a műszaki követelményeket. Az utóbbi egy évben - a BKK szerint - sokkal kiszámíthatóbb lett a taxizás, amellett, hogy a szolgáltatók száma 5600-ról 5000-re, a fuvarszervező vállalkozásoké pedig 21-ről 9-re csökkent.

Nem tapasztaltak csökkenést a fővárosi havi fuvarszámban: minden hónapban körülbelül egymillió ember utazik taxival, ami 35-40 milliárd forintot hoz a taxiszolgáltatóknak.

A BKK egész évben folyamatosan ellenőrizte a szolgáltatókat, és megállapította, hogy bár az egyéb jogsértések száma folyamatosan csökken, az érvénytelen taxiállomás-használati megállapodással szolgáltatást végzők száma folyamatosan emelkedik; összesen 586 ilyen esetet regisztráltak egy év alatt. Ellenőreik a próbautazásaikon többször találkoztak taxiengedéllyel egyáltalán nem rendelkező, magukat interneten hirdető, feketén fuvarozó szolgáltatókkal is. Emiatt 195 vállalkozónál kezdeményeztek eljárást az illetékes hatóságoknál, és fejenként 600 ezer forint bírságot kapnak.

Az ellenőrök 528 taxiban olyan taxamétert találtak, amelyeket úgy befolyásoltak, hogy az az utasok megkárosítását eredményezte, emiatt 313 esetben azonnal felmondták a taxiállomás-használati megállapodást.

A jogsértések közül kiemelt a számla-, illetve a nyugtaadás elmulasztása: összesen 1971 ilyen esetet regisztráltak, vagyis az ellenőrzések 18 százalékában volt ez probléma. A BKK szerint ugyanakkor ez a probléma folyamatosan csökken az utóbbi egy évben.