Nobel-menü, az állatok és a természet tisztelete jegyében

Forrás: turizmus.com

 2015. december 21. 15:17

Az idei Nobel-menüben talán a látványos desszert aratta a legnagyobb sikert. A 43 fős szakácscsapat vezénylését Sayan Isakssonra bízták, az egy Michelin-csillagos stockholmi Esperanto étterem japán származású séfjére.

Ő is betartotta azt a szabályt, miszerint tipikus svéd alapanyagokból készüljön a Nobel-díj átadás díszvacsorája, de vegye figyelembe az aktuális gasztronómiai trendeket is. Isaksson egyik alapelve – mint egy igazi japánnak - hogy minél kevesebbet kelljen sütni-főzni az alapanyagokat. A menü összeállításában a Városháza éttermének híres séfje, Gunnar Eriksson is közreműködött.

 

Az állatok és a természet tisztelete – ez volt idén a fő jelszava a kulináris teamnek, amikor kitalálták, hogy előételnek óriás rombusz hal mousse-t készítsenek, fő ételnek borjúszűz filét, kucsmagomba és fekete trombitagomba köpenyben, desszertnek pedig egy rózsaszín-fehér virágot formázó málnás-kávés ízvilágú költeményt, amely Daniel Roos-nak, az egyik legnépszerűbb svéd cukrásznak az agyából pattant ki.

A menüsor mind az 1350 meghívott körében nagy sikert aratott. Közülük 160-nak kellett úgy megalkotni vacsoráját, hogy figyelembe vegyék különféle diétáját, vegán és vega ételkívánalmát, glutén- és laktózérzékenységét, valamint vallási hitét.

Az idén is a hagyományos Nobel-szervizzel terítettek, amelynek négy színe, a négy kontinenst és a négy évszakot jelképezték. A különböző díjak nyertesei más-más terítéket kaptak, amelyeket a leghíresebb svéd porcelán gyár, a mi herendinknek megfelelő Rörstrand, illetve a poharakat illetően az Orrefors és a Kosta Boda prezentált.