Nők a magyar szállodaiparban – 6 igazgatónő szemével

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. június 19. 13:15

A nők szerepe és aránya a vezető gazdasági pozíciókban forró téma manapság. Szállodaigazgató nőket kérdeztünk tapasztalataikról, mennyire érvényesül idehaza a nemek közötti egyenlőség az ágazatban. A Turizmus.com magazin cikke.

Mind a hat szállodaigazgató nőnek ugyanazokat a kérdéseket tettük fel:

1. Véleménye szerint kisebbségben vannak-e a női vezetők a szállodaigazgatók között Magyarországon, ha igen, miért?

2. Munkája során miben jelent kihívást vagy nehézséget Önnek személy szerint az a tény, hogy nő?

3. Melyek azok a női kvalitások, minőségek, amelyek előnyt jelenthetnek egy vezető beosztásban?

A válaszokat alább olvashatják.

 

Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója

1. Mint a gazdaság minden területén, az idegenforgalomban is kisebbségben vannak idehaza a női vezetők, és ugyanazok az általános sztereotípiák nehezítik meg a nők előrejutását vezetőként ebben az iparágban, mint máshol. Így például a munka-magánélet egyensúlyával kapcsolatos kihívások, vagy a rossz beidegződések az általánosan elfogadott vezető típusáról.

Szerencsére én ezt nem tapasztaltam, hiszen több mint 14 éve vagyok vezetője a Mellow Mood Hotelsnek. Arra pedig a tulajdonosokkal együtt nagyon büszkék vagyunk, hogy cégünknél a női vezetők vannak többségben, akár a szállodaigazgatókat, akár az egyéb területek vezetőit nézzük. Jelen pillanatban 60-40% az arány nálunk a nők javára.

Blandl Judit


2. Nem érzem úgy, hogy a kisebb-nagyobb nehézségek erre lennének visszavezethetők, semmilyen hátrányos megkülönböztetést nem tapasztaltam. Természetesen feltűnő egy-egy szakmai eseményen, vagy bizottsági ülésen, hogy a jelenlévők döntő többsége férfi, női kollégáimmal igyekszünk ennek hangot adni. Remélhetőleg a jövőben lesz is változás, a valós teljesítmény alapján.

3. Sok ilyen van. Kiemelném a női vezetők multitasking képességét, a rugalmasságot, a hatékony problémamegoldást, a kiegyensúlyozott munkavégzést, az empatikus hozzáállást, illetve a hatékony munkaszervezést és időbeosztást.

 

Joós Adél, a Hunguest Hotel Bál Resort és a Hunguest Hotel Pelion igazgatója

Joós Adél


1. Érzésem és ismereteim szerint igen. Minél nagyobb, vagy nemzetközi lánchoz tartozó szállodáról van szó, annál kevésbé jellemző a női igazgató, vezető.

Az okok sokrétűek, de az alapvető, hogy a családanyaszereppel nehezen illeszthető össze egy ilyen állás. A gyerekvállalás legtöbbször keresztbe töri ezeket a karrierugrásokat, amelyeket, ha valaki tudatosan kezel és partnerre lel nemcsak a családjában, hanem a munkáltatójában is, akkor meg tud oldani, ahogyan nekem is sikerült.

De sokszor a gyerekek megszületése és iskolába kerülése után kap lehetőséget egy nő az előrelépésre, és később válik vezetővé. Nehezen összeegyeztethető az is, hogy az ünnepek, iskolai szünetek, hétvégék és esték egy része a szállodákban munkával telik, ami a család rovására megy. Ez erőn felüli kompromisszumokat, lemondást és szervezést igényel.

2. Az, hogy nő vagyok, soha nem jelentett sem előnyt, sem hátrányt a munkámban. Elvitathatatlan, hogy nőként még mindig azzal a hendikeppel indulunk, hogy a bizalom alapvetően csak a teljesítményünk és eredményeink után alakul ki.

3. A vendégek szokásai és a piaci környezet – beleértve a munkaerőhelyzetet – kapcsán újra felértékelődnek az olyan hagyományos „női" kompetenciák, mint az empátia, a kommunikáció, a megértés. Segít, ha kollégáim magánéletét is ismerem, így az egyéni motivációk is jól kezelhetők és beilleszthetők a rendszerbe. Az őszinteség és a kollégák részletes információkkal való ellátása is nagyon sokat segíthet.

2016-ban a szállodai online marketinggel kapcsolatos szakdolgozatomban konklúzióként azt vontam le, hogy az elégedett vendég profitot termel. Most azzal egészíteném ki, hogy az elégedett munkavállaló a kulcs az elégedett vendéghez, aki profitot termel.

 

Klára Ágnes, a JUFA Vulkan Termal Resort igazgatója, az MSZÉSZ nyugati régiójának régióvezető-helyettese

1. Véleményem szerint igen, bár javulnak az arányok. Szerintem a nők egy része családalapítás után maga dönt úgy, hogy nem vállalja ezt a munkakört, hiszen nincs behatárolható munkaidő, a hétvége és az ünnepek sem szabadok. De eleve él is még az a kép, hogy egy szálloda vezetése a férfiakra „szabott" feladat.

Klára Ágnes


2. A legnagyobb kihívást a work-life balance megteremtése jelenti, nemcsak saját magam, hanem a kollégáim számára is. Sok energiát és munkát jelent a mai munkaerőpiaci lehetőségeket figyelembe véve megteremteni azt az egyensúlyt, melyben a kollégák is azt érezhetik, a munkáltató ezt figyelembe veszi. Csak ennek az egyensúlynak a kialakításával lehet hosszú távú és lojálisan gondolkodó, a cége felé elkötelezett dolgozói csapatot kialakítani.

Egy szálloda a szolgáltatások minőségétől lesz igazán jó, melynek kulcsa a személyzetben és az apró odafigyelésekben rejlik. A nőknek általában kifinomultabb a szépérzékük és sokkal jobban odafigyelnek a részletekre. Ezek a finom különbségek tudják a szolgáltatásokat és a szervizt a konkurenciától megkülönböztetni.

3. Szerintem a nők kevésbé gondolkoznak hierarchiában, mint a férfiak, és fontosabb számukra a kollegialitás, ebből adódóan olyan ötletek, észrevételek is napvilágra kerülnek, amelyek egy hierarchikus rendszerben talán el sem jutnának a felsővezetői szintig.

Egy nő empatikusabb, ezért a csapatát tartósabban tudja motiválni, és a vitákat is időben el tudja kerülni, melyek sok energiát és hasznos időt vennének el a munkától. A nők egyszerre több dologra is tudnak figyelni. Sokszor sokkal erősebb bennük a bizonyítási vágy, mint a férfiakban, ez pedig kitartóbbá, merészebbé, célratörőbbé teheti őket.

 

Nagy Rita, a Danubius Hotels hévízi szállodáinak igazgatója

Nagy Rita


1. A régiónkban az látszik, hogy nagyjából fele-fele arányban vannak női és férfi szállodaigazgatók, de én azt tapasztalom, hogy a turisztikai szakma alapjáraton is elnőiesedik.

2. Számomra a legnagyobb kihívást az idővel való gazdálkodás jelenti. Mivel két, mamut méretű szálloda tartozik hozzám, ez önmagában is nagyon időigényes, ugyanakkor családom és gyermekeim vannak, ami szintén sok időt és odafigyelést igényelne. Hogy hogyan osztom meg a rendelkezésre álló 24 órát a két szeretett terület között – számomra ez az igazi kihívás.

3. Azt gondolom, nem szabad, hogy az határozza meg, kiből lesz szállodaigazgató, hogy az illető nő-e vagy férfi. A kiválasztás azon kell, hogy múljon, kinek milyen képességei, tapasztalatai vannak, mit tett le az asztalra, rendelkezik-e a szükséges tudással. Ami a női kvalitásokat illeti, azt gondolom, hogy az empátia, a harmóniára törekvés, a szépérzék, a finom egyensúlyozás képessége tud némi előnyt jelenteni a férfiakhoz képest.

 

Rádóczy Andrea, a Hotel Silverine Lake Resort****superior igazgatója, az MSZÉSZ balatoni régiójának régióvezetője

Rádóczy Andrea


1. Véleményem szerint nem. Az utóbbi néhány évben megsokszorozódott a női szállodaigazgató kollégák száma. Tapasztalatom alapján még nem tartunk a fele-fele aránynál, de hamarosan elérjük. Balatonfüreden mindenképp!

2. Az első és legfontosabb kihívás, hogy a női vezetőkkel szemben minden szinten és minden platformon sokkal magasabbak az elvárások. Jelentősen tágabb az a spektrum, amelyen legalább a maximális fölött illik teljesíteni. Sokszor tapasztaltam, hogy egy-egy üzleti tárgyalás kezdetén nem feltétlenül kezeltek egyenlő partnerként, de ez a kezdeti bizalmatlanság a tárgyalás végére természetesen elmúlt.

3. A női vezetők fantasztikus szervezők. Szükségük is van erre a kivételes képességre, hiszen a legtöbben többgyermekes családanyák vagyunk. Az empátia a másik fontos és elengedhetetlen képesség, amellyel ha jól sáfárkodunk, komoly előnyökre tehetünk szert. Férfi kollégák szerint mindez sokszor jelentheti azt is, hogy előbb döntünk, és később gondolkodunk. Természetesen ezzel nőként nem értek egyet.

Ugyanakkor számos más egyéb olyan tulajdonsággal is rendelkezünk, amely a mi szakmánkban különösen fontos, mint például a legapróbb részletekre is kiterjedő pontosság, kifinomult szépérzék, határozott, ugyanakkor kedves kommunikáció, elegáns megjelenés, és még sorolhatnám...

 

Szerdi Zsuzsa, a Hotel Lycium szállodaigazgatója

1. Egyre több a nő a hazai szállodák élén. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy egy szállodában tulajdonképpen „második otthont" nyújtunk a vendégeknek, akik bizalmat szavaznak nekünk, bennünket választanak. A meleg otthon megteremtése pedig mindig is női feladat volt.

Szerdi Zsuzsanna

2. Egyre inkább elfogadottak a nők és a női vezetők az üzleti életben, 15-20 évvel ezelőtt még abba is kellett energiát fektetni, hogy egy tárgyalás során megfelelő partnerként kezeljenek bennünket. Mára már ez sokkal könnyebb, jobban elismernek bennünket.

A „nőies" feladatok mellett számos „keményebb" feladat is adódik, hiszen egy komoly létesítmény üzemeltetéséről van szó. Egy szállodaigazgatónak a hotelszakmán túl számos más területhez is értenie kell, hiszen komolyabb gazdasági, jogi, munkaügyi, műszaki és informatikai feladatok is előfordulnak. Nekem a műszaki feladatok jelentettek kihívást, de mára sok minden „rám ragadt".

3. A nők empatikusabbak, ami jól jöhet egy-egy nehezebb vendéggel vagy üzleti partnerrel szemben, de manapság a munkaerő megfelelő kezelése is tartogat kihívásokat. Csak empatikus hozzáállással lehet jó eredményeket elérni. Elemzések szerint a nők jobban koncentrálnak a részletekre (és a lényeg mindig a részletekben rejlik), körültekintőbbek, kitartó szorgalommal alaposabban körbe járnak egy problémát és ennek megfelelően hoznak döntéseket. Szükséges a kellő határozottság, sok esetben az azonnali döntés meghozatala és a gyors beavatkozás képessége is.

Egy szállodában több olyan feladat is van, mely egy nőnek testhez állóbb, mert egy csipetnyi női érzék számos pluszt adhat a szolgáltatáshoz. Például a maximális tisztaság mellett a friss illat, a kellemes zene, a különleges dekorációk sokkal magasabb szinten közvetítik az „otthon melegét".

A teljes cikket elolvashatja a júliusi Turizmus.com magazinban. Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!