Ínyenc étteremként nyílt újra a Normafa Síház

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. október 05. 15:01

Az ismerős épület megtisztulva, tágas terekkel, belső terasszal és egy új pavilonnal bővülve várja a vendégeket Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyén. Megnéztük a házat, és az induló étlapról is megkóstoltunk néhány ígéretes fogást.
Valószínűleg minden budapestinek van valamilyen emléke a Normafáról, nekem az egyik legkorábbi, ahogy apukám a lábamra csatolja az első piros sílécemet. Azt már nem tudom, hogy akkoriban jártunk-e a Normafa Síházba, de később sokszor betértünk ide, főleg télen, mert leginkább a kályha otthonos szagára és a veranda párás ablakaira emlékszem.

 

Tájba illő rekonstrukció

A helyi védettség alatt álló ház 1930-31-ben épült, kezdetben síközpontként, később vendéglátóhelyként működött. Rekonstrukciójára az épület tulajdonosa, a Hegyvidéki Önkormányzat – a Normafa megújulásának részeként – néhány éve meghívásos tervpályázatot írt ki, amelynek nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett. Az ő együttműködésük révén, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével zajlott a Síház felújítása és kibővítése.

A sajtónak szervezett házbejáráson az építészektől megtudtuk, a tervezés során arra törekedtek, hogy a sokak által kedvelt épület eredeti karakterét visszaállítsák. Az utca felőli homlokzathoz nem nyúltak, az egyetlen szembeötlő változás, hogy a beüvegezett, íves verandát – az eredeti állapotnak megfelelően – fedett-nyitott helyiséggé alakították, amely kanapékkal és dohányzóasztalokkal szellős, elegáns és kényelmes teraszként szolgál.

A cél az épület eredeti karakterének visszaállítása volt

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

 

Az épület középső részében két vendégteret alakítottak ki, a kiszolgáló egységeket pedig az oldalszárnyakban helyezték el. Az étterem a hátsó traktus felé egy új, faszerkezetes, zsindelyborítású erdei pavilonnal bővült, amely hatalmas, eltolható üvegablakain át szoros kapcsolatban áll a környező természettel. A két épületrészt üvegezett folyosó köti össze, és itt kapott helyet a védett belső terasz is.

 

Barátságos belső terek

A ház eredeti hangulatát, természetközeliségét hangsúlyozza a külsőhöz hasonlóan igényes belső kialakítás is. Mtenga Bianca interior designer és Bagota Réka belsőépítész a vendégterekben világos színeket, meleg faanyagokat, nádfonatot, egyszerű vonalvezetésű, minőségi bútorokat használtak.

Ablak a természetre

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

 

A falakat Vojnits Alíz ide készült, természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét idéző festményei díszítik. Az étterembelső kialakításával a tervezők célja az volt, hogy a vendégek otthonosan érezzék magukat egy olyan barátságos térben, ahová bármikor szívesen visszatérnek.

 

„Ahol az egész család talál kedvére valót"

Csókay Bence, az október elején megnyílt Normafa Síház étterem egyik tulajdonosa elmondta, hogy olyan helyet szerettek volna nyitni, ahol a házias ételek hívei éppúgy találnak kedvükre való fogásokat, mint az ázsiai ízek kedvelői vagy a gyerekek, akik legszívesebben pizzát esznek. „Az étlapon szereplő fogások mindegyike hosszas kísérletezés és tökéletesítés eredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ahol az egész család jóízűen ebédelhetne, ezért is álmodtunk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk."

Ázsiai meleg gombasaláta mogyoróval, korianderrel, sült hajdinával

Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

 

Az étterem excutive chefje Kovács Árpád, a Vár: a Speiz és a La Perle Noire egykori konyhafőnöke. Az általa kreált étlap változatos, mégsem túl hosszú. Megtaláljuk rajta az olyan házias ételeket – a lehető legjobb alapanyagokból, és kicsit kifinomultabban elkészítve –, mint a bajai halászlé, a tojásos galuska, a spenótfőzelék vagy a paprikás csirke, és ezek mellett jól megfér a franciás szárnyasmáj-paté, az ázsiai stílusú gombasaláta, a karfiolsteak vagy a pho leves. Van gyerekmenü is, és hamarosan beüzemelik a pizzakemencét, ahol a pár perces nápolyi pizza készül.

Az étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégek jelezhessék észrevételeiket. Emellett a Normafa Síház csapata „A mi Normafánk" közösségi fotókampány keretében várja az info@normafasihaz.hu email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.