Tíz év után emelték az idegenforgalmi adót Siófokon

Forrás: turizmus.com

 2023. január 10. 19:53

Január 1-jétől 150 forinttal emelte a siófoki önkormányzat a vendégéjszakák után beszedett idegenforgalmi adó mértékét.

A siófoki képviselő-testület még októberben döntött arról, hogy 2023. január 1-jétől az egy vendégéjszaka után fizetendő idegenforgalmi adó mértékét 400 forintról 550 forintra emeli. A januári idegenforgalmiadó-bevallásokban már ezen adómérték figyelembe vételével kell az adót bevallani és befizetni.

Mint a város honlapján korábban jelezték, ez az adótétel tíz éve változatlan és a hivatal számítása szerint az emelés 100 millió forintnál is több bevételnövekedéssel járhat. Fontos szempont volt a változtatásnál, hogy ez a helyi lakosság terheit nem növeli.

Januártól 550 forint az ifa Siófokon

Fotó: MTI

A helyi adókról szóló új önkormányzati rendelet – 17/2022. (X.28.) – alapján azon adóalanyok, akik építményadóban az életvitelszerű kedvezményt igényelni szeretnék, 2023. január 15-ig adatbejelentő nyomtatvány benyújtásával kezdeményezhetik az adóhatóságnál. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő és a kedvezmény megállapítására irányuló kérelem automatikus elutasítását vonja maga után – írták a város honlapján.