Növekedésre számít jövőre a Magyar Fürdőszövetség

Forrás: turizmus.com

 2014. november 13. 21:13

Ha megmarad kedvezményes adózási sávban a SZÉP-kártya és a 2015-ös nyár jobb időt hoz az ideinél, jövőre 3-5 százalék közti bevétel- és forgalomnövekedést is elérhetnek a magyarországi fürdőhelyek – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a szervezet őszi, gyulai közgyűlésén.

A Fürdőszövetség november 13-án plenáris üléssel folytatta november 12-én megkezdett munkáját, mely során első körben a szakbizottságok elnökei ismertették az elmúlt időszak eseményeit és az előttük álló feladatokat.

Dr. Fluck István az orvosi szakbizottság elnöke kiemelte, hogy az orvoshiány egyre nagyobb problémát kezd jelenteni a fürdőkben végzett szakrendeléseknél. Kiemelte, hogy a természetes gyógymódok háttérbe szorulása a gyógyszeres ellátásokkal szemben érezhető folyamat, ennek megállítására kell törekedni – mutatott rá.

A Fürdőszövetség 2015-ös rendezvény terveit ismertetve Gömöri Csilla a marketing szakbizottság elnöke elmondta: március 22-én a Víz Világnapján a Magyar Fürdőszövetség csatlakozik a nemzetközi eseményhez, melyre az eddigiektől eltérően más koncepcióban fordulnak a gyermekek irányába a fürdők és hívják fel az ivóvíz jelentőségére a figyelmet. Július 31-én rendezik meg a Strandok Éjszakáját, szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján a nemzetközi és országos rendezvényhez kapcsolódik a szövetség és tagjai, október 10-én a Magyar Fürdőkultúra Napja keretében a szaunázás hagyományai,kultúrája kerül az esemény központjába.

A fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszeréhez csatlakozva a Fürdőszövetség Minősítő Szakbizottsága 15 fürdő előminősítését végezte el 25 kategóriában, melyet a novemberben összeülő minisztériumi Bíráló bizottság elé terjeszt.

A fürdők üzemeltetését és működését szabályozó rendelet vitájával zárult a közgyűlés, mely közben heves vita alakult ki a rendelet módosításában megfogalmazottakról. A résztvevők megegyeztek az uszodamesteri képesítés rendszerében, mely alapján a továbbiakban a Minisztérium felé a két szintű medencefelügyeleti rendszert képviselik. Az elfogadott és érvényben levő OKJ-s minősítési rendszert –a jelenlevők javaslata alapján- opcionálisan tartanák meg, míg új fogalomként a medencék felügyeletét ellátó személyek megnevezését és a képzés tematikáját további feladatként a szakbizottságra bízták. A kémiai biztonság terén a jelen levők további egyeztetést javasolnak az illetékes szervekkel, véleményük szerint a megfogalmazott követelmények európai szinten is irreálisan magasak, több esetben teljesíthetetlen paraméterek fogalmazódtak meg a medencék vízminőségének biztosításával kapcsolatban.

Nyáron stagnáló vendégszám mellett nőtt az árbevétel

Az idei év első öt hónapja jól indult az ágazat szereplői számára: 7,9 százalékkal növekedett a fürdőszolgáltatások árbevétele és 4 százalékkal a fürdőbelépőt vásárlók száma. A csapadékos nyár azonban visszavetette a várakozásokat, volt olyan fürdőhely, amely a három hónap alatt mindössze 13 napot tudott üzemelni. Nyáron az egy évvel korábbihoz képest átlagosan csupán 0,5 százalékkal fogadtak több látogatót a létesítmények, viszont a stagnáló forgalom ellenére 5,9 százalékkal sikerült növelniük a fürdőszolgáltatásokból származó árbevételüket – mondta Juhász Szabolcs.
Az év első nyolc hónapjában országosan 16,8 százalékkal emelkedett a SZÉP-kártya felhasználása, a fürdőszolgáltatások átlagosan 11 százalékát egyenlítették ki ezzel.
Az MTI kérdésére válaszolva Juhász Szabolcs azt is elmondta, hogy a következő évben a fürdővédjegy mint nemzeti tanúsító védjegy használatának elindítása és kiszélesítése lesz az egyik legfontosabb feladatuk. Ezen kívül már a mostani közgyűlésen is foglalkoznak azzal, hogy a fürdőkre vonatkozó, ám mára elavult 1996-os rendelethez módosítási javaslatok fűzzenek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számára. Ebben tényleges módosítás csak jövőre várható.