Növekvő aktivitás, óvatosabb hitelezés a magyar hotelpiacon

Forrás: turizmus.com

 2019. október 29. 09:32

A magyar kereskedelmi bankok 2019 elő félévében összesen csaknem 27 milliárd forint hitel nyújtottak belföldi hotelfejlesztőknek szállodaépítésre és vásárlásra – derül ki az MNB legfrissebb jelentéséből, amely a kereskedelmi ingatlanok piacát elemzi.

Hazánkhoz hasonlóan a többi közép-kelet-európai ország piacát is élénk fejlesztési aktivitás, erős bérleti kereslet és többségében csökkenő kihasználatlanságok jellemzik – írja a Magyar Nemzeti Bank október végén megjelent Kereskedelmiingatlan-piaci elemzésében.

Az elemzés külön fejezetben foglalkozik a régió és Magyarország szállodapiacával. Megállapítása szerint 2019 első féléves eredmények alapján Budapest szállodáinak átlagos szobafoglaltsági adatát csak a prágai szállodák múlták felül a régiós fővárosok között. A szobafoglaltságot tekintve a régiós fővárosok Pozsony kivételével mind 70 százalék fölötti teljesítményt értek el.

 

Fotó: MNB / Kereskedelmiingatlan-piaci jelentés

A bruttó átlagárak alapvetően növekedtek a régióban az elmúlt egy évben. Budapesten 2019 első félévében átlagosan közel 6 százalékkal magasabb áron foglalhattak a vendégek szállodai szobát, mint az előző év ugyanazon időszakában.

Varsó volt az egyedüli kivétel, ahol nem növekedtek a szállodai átlagárak. A legnagyobb ugrást Pozsony hajtotta végre, ahol 30 százalékos éves növekedés mérhető.

 

Szigorítanak a bankok

2019 első félévében kismértékben emelkedett a hitelintézetek kereskedelmiingatlan-hitelállománya, az új folyósítások azonban elmaradtak az előző év azonos időszakában tapasztalt aktivitástól.

A hitelezési felmérésre adott válaszok alapján egyre több bank tart egy esetleges ingatlanár-buborék kialakulásától. Ennek következményeként a bankok felhagytak a hitelfeltételek korábbi években megfigyelt fokozatos enyhítésével, és szigorítást jeleztek, és a hitelkeresletben sem tapasztalnak akkora élénkülést, mint 2016-17-ben.

Nagyon sok szállodaépítés van folyamatban, és a következő néhány évben nem is hagy alább a lendület

Fotó: pixabay.com

A magyar kereskedelmi bankok 2019 első félévében összesen 16,61 milliárd forint hitel nyújtottak belföldi hotelfejlesztőknek, szemben az előző év azonos időszakában mért 16,64 milliárd forintos értékkel.

Ezzel párhuzamosan a hotelek megvásárlására szánt kölcsönök összege a tavalyi 11,35 milliárd forintról 10,26 milliárd forintra mérséklődött.

A hitelintézeti szektor kereskedelmi ingatlan fejlesztésére vagy vásárlására nyújtott projekthitel-folyósításai belföldi vállalatok részére

Fotó: MNB / Kereskedelmiingatlan-piaci jelentés

A 2019 január–június időszakban a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacán mintegy 97 millió euró értékben történtek szálloda adás-vételek, ennek túlnyomó része két jelentősebb tranzakcióhoz köthető.

Az első félévben az FLE megvásárolta az Achát Prémium Budapest Hotelt, a Wing pedig az Angyal Irodaházat. A második félévben zajlott le az elmúlt évek egyik legnagyobb szállodai adás-vétele, amikor az Indotek Group megvette az ikonikus Gellért Hotelt.

 

Szállodaépítési láz van

A 2019 első féléves budapesti szállodai szoba átadások volumene meghaladja a teljes tavalyi év átadásait. 2019 első félévében a magyar piacon öt új szállodát adtak át összesen 607 szobával, amiből négy szálloda összesen 590 szobával Budapesten nyílt meg.

 

Fotó: MNB / Kereskedelmiingatlan-piaci jelentés

Budapesten kívül mindössze egy szálloda nyitotta meg kapuit 17 szobával. Az év második felében további szállodaátadások várhatók túlnyomórészt a fővárosban.

2019. június végén országszerte 81 hotelprojekt volt előkészítési vagy építési fázisban, ezek közül 49 (5185 szoba) található Budapesten, és 32 projekt (1411 szoba) pedig Budapesten kívül.

Az élénk szállodaépítési aktivitást jól jelzi, hogy a fejlesztők szándékai szerint 2021 végéig 6600 új szobával bővül a magyarországi szállodai kínálat, ebből 5200 Budapesten lesz.  Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi az elmúlt négy évben összesen elkészült.

Az MNB elemzése ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a hotelpiac érezheti meg leginkább és elsőként a válságot, ugyanis egyrészt itt tudnak a háztartások és a vállalatok is legkönnyebben spórolni, másrészt nincsenek hosszú távú szerződések, a szobákat naponta kell feltölteni. Van lehetőség a dekonjunktúra-időszak átvészelésére, de a szállodai szegmenst mindig jobban fogja érinteni a visszaesés – olvasható az anyagban.

Az MNB kereskedelmi ingatlanok piacáról készült teljes elemzése letölthető IDE kattintva.