Növekvő borexportban bízik Fazekas

Forrás: turizmus.com

 2017. október 11. 13:44

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékelheti a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve.

A magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki nagy eredménynek tekinti, hogy egyebek mellett a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér is teret hódított, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.

Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter döntően olasz bort hoztak be a kereskedők. Az elmúlt két évben az olaszbor-import megfeleződött, ebben nagy szerepe van annak, hogy a kedvező árú, de jó minőségi borok piacán a magyar termelők helyt tudnak állni - hangsúlyozta.

A három európai ország szőlőtermés-kiesése felértékelheti a magyar borokat

Fotó: Flickr

A magyar borok felvevőpiaca elsősorban Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül Kínába 40 ezer hektoliter bort exportál az ország, valamint Japán is komoly mennyiséget vásárol.