Növekvő költségek melletti csökkenő bevételekre panaszkodik az Osztrák Szállodaszövetség

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 30. 18:55

Ausztriában a vendégéjszakák további növekedése kapcsán elsősorban a politikusok és a marketingesek gyújtanak örömtüzeket, az osztrák szállodások növekvő költségek melletti csökkenő bevételekre panaszkodnak - igaz, a hazai szállodások bizonyára így is szívesen elfogadnák kinti kollégáik bevételeit.

Az Osztrák Szállodaszövetség (OHV) főtitkára, Dr Markus Graetzer szerint rövidtávú gondolkodást mutat a rekord nyári számok ünneplése: gyakran sok a vendég, magas költségek és nem elegendő bevételek mellett, ami hosszú tavon veszteséget teremthet.

Az osztrák turizmus bevételei a válság előtti 2009 bevételei alatt vannak még mindig.

A tények:

- a vendegéjszakák száma 2000 óta 16%-kal nőtt

- a 4 és 5 csillagos ágyak aránya 31.2%-ról 44.9%-ra emelkedett

- az 1 éjszakára jutó turistaköltések folyamatosan csökkennek, a 2006-ban mert 184 euróról 156 euróra 2014-ben

- Ausztria összes turisztikai bevétele 2000-ben 20.6 milliárd, 2014-ben 20.4 milliárd euró volt

A szállodák jelentős minőségjavulása ellenére a realizált szobaárak csökkentek, míg a beruházási és működési költségek jelentősen nőttek. A turizmusban foglalkoztatottak száma közben 2000 óta 150.000 főről 200.000 főre nőtt. Mindezen költségeket a bevételekből fedezzük, míg a bérek jelentősen nőttek, a munkaidő pedig csökkent - mondta Graetzer.

A gyönyörű nyári időjárás mellett a csökkenő árak is jelentős szerepet játszottak a kereslet növekedésében. Érdekes, hogy a nemzetközi foglalási portáloknak évi 200 millió euró jutalékot fizettek a hotelek. A szállodaipar ezért is több védelmet és megfelelő szabályozást vár el a politikusoktól. Tudatában kell lenni, hogy a turizmus motorja a munkahelyteremtésnek, befektetéseknek, az exportnak.

"Fontos feladata a politikának az online foglalási rendszerek szabályozása, megfelelő marketing költségvetés biztosítása, a beruházások biztonságának megteremtése. Csak ezek segítségével valósítható meg a turizmus nemzetközi versenyképessége és a munkahelyek megtartása" – tette hozzá.

 

Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) a rekordnyárról: Csökkenő értékteremtés

A vendégéjszakák további növekedéseröl elsósorban a politikusok és a marketingesek nyitnak örömtüzeket, az osztrák szallodások novekvő költsegek melletti csökkenö bevetelekre panaszkodnak.

Az OHV főtitkára, Dr Markus Graetzer szerint rövidtávu gondolkodast mutat a rekord nyari szamok ünneplése: gyakran sok a vendeg, magas költsegek és nem elegendő bevetelek mellett, ami hosszu tavon veszteseget teremthet.
Az osztrák turizmus bevetelei a valsag előtti 2009 bevételei alatt vannak még mindig.
A tények:
- a vendegéjszakák szama 2000 óta 16%-kal nőttek
- a 4 és 5 csillagos ágyak aránya 31.2%-ról 44.9%-ra emelkedtek
- az  1 éjszakára jutó turista költések folyamatosan csökkennek, a 2006-ban mert 184 euróról 156 euróra 2014-ben
- Ausztria össz turizmus bevétele 2000-ben 20.6 milliárd, 2014-ben 20.4 milliárd euró volt

A szallodák jelentős minőség javulása ellenére a realizalt szobaárak csökkentek, mig a beruházasi és működesi koltségek jelentősen nőttek. A tueizmusban foglalkoztatottak száma közben 2000 óta 150.000 főröl 200.000 főre nőtt. Mindezen koltségeket a bevételekből fedezzük, mig a bérek jelentősen nöttek, a munkaidő pedig csökkent - mondta Graetzer.

A gyönyörű nyari időjárás mellett a csökkenő árak is jeentős szerepet játszottak a kereslet növekedéseben. Érdekes, hogy hogy a nemzetközi foglalási portáloknak évi 200 millió euró jutalekot fizetünk. A szallodaipar ezert is több védelmet es megfelelő szabályozást var el a politikusoktól. Tudatában kell lenni a turizmus motorja a munkahelyteremtésnek, befekteteseknek, az exportnak.
"Fontos feladata a poltikának az online foglalasi rendszerek szabályozasa, megfelelö marketing költsegvetes biztositasa, a beruházasok biztonságának megteremtése. Csak ezek segitségével valositható meg a turizmus nemzetközi versenyképessége es a munkahelyek megtartása".