Növelné turizmusát Irán

Forrás: Népszava

 2015. július 29. 15:40

A július első napjaiban, Bécsben megszületett nukleáris megállapodás után Irán abban is bízik, hogy vonzó terep lesz a külföldi turisták számára – írta a Népszava. Nagyszabású turisztikai fejlesztéseket tervez, és vízumkönnyítéseket is bevezetett.

Maszud Szoltanifar iráni alelnök, a kulturális örökség és turizmus teheráni szervezet vezetője szerint „fényes jövő" vár a turizmusra a perzsa államban. Úgy véli, egyetlen gazdasági ág és szektor sem számíthat hasonlóan jelentős növekedésre. Az 1979-es iszlám forradalom előtt az ország a turisták Mekkájának számított. Amiatt is jelentős érdeklődésre számít Irán, mert az ország nagyon sok külföldön élő szülöttje tervezi azt, hogy hazalátogat a rokonokhoz, 2010-es adatok szerint legalább ötmillió iráni élt külföldön.

Fotó: www.dailymail.co.uk

Irán 2025-ig szeretné elérni, hogy évente 20 millió turista látogasson el az országba, amely 30 millió dolláros bevételt jelentene a költségvetés számára.

Jelenleg azonban évről évre mindössze körülbelül 4 millióan látogatnak el a perzsa államba, ami 6 milliárd dolláros bevételt hoz. Hasszan Rohani elnök már megválasztásának évében, 2013-ban egyik első intézkedéseként enyhített a külföldieket érintő szigorú vízumelőírásokon, ám további könnyítéseket is tervez. Bejelentették például, hogy a külföldi látogatók számára a vízum nélküli időszakot az eddigi 14 napról egy hónapra emelik.

Ezen felül 90 napig vízummentességet élvezhetnek Törökország, Libanon, Azerbajdzsán, Grúzia, Bolívia, Egyiptom és Szíria lakosai.

Mohszen Karib, az iráni turizmus befektetési társaság (ITTIC) vezetője egyenesen a külföldi vendégek szökőárjára számít. A Mehr hírügynökségnek elmondta, hazája öt nemzetközi turisztikai kiállításon is részt vesz a közeli jövőben.

Gondot jelent azonban a turisztikai infrastruktúra, tavaly tizenegy szállodát építettek, ám ennek sokszorosára lenne szükség, és a szolgáltatásokat is javítani kellene. Célul tűzték ki, hogy a következő tíz évben legalább négyszáz hotelt építenek, elsősorban három- és négycsillagosokat. Sajtóértesülések szerint már több nagy lánccal felvették a kapcsolatot, ezek közé tartozik a Rotanta, az Accor, az InterContinental, a Hyatt, a Hilton, valamint a Starwood.

Turisztikai hivatalok megerősítették, hogy az utóbbi hetekben mind nagyobb az érdeklődés a perzsa állam iránt. Bizonyos dolgokra azonban oda kell figyelni, a nőkre például szigorú öltözködési szokások vonatkoznak, s az össze nem házasodott párokat is érhetik kellemetlenségek bizonyos viselkedési előírások miatt.

Népszava/eturbonews