Novemberben nem változtak a turisztikai cégek várakozásai

Forrás: turizmus.com

 2023. december 13. 16:08

A TKI index 2023. novemberben -8 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely az előző hónaphoz képest nem változott a 11. hónapban, ugyanakkor 7 ponttal haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A szálláshely-szolgáltatásban az októberi jelentős emelkedés után korrigált az index, a vendéglátás régóta tartó kedvezőtlen helyzete a novemberi enyhe javulás ellenére nem változott (immár 17 hónapja negatív tartományban áll). A három alszektor indexe a felmérés kezdete óta nem volt ilyen közel egymáshoz.

 

 

 

 

 

A TKI index novemberben alacsonyabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúra-indexénél (-1 pont), megegyezett ugyanakkor a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexel (-8 pont), valamint jelentősen meghaladta az építőipar (-22 pont) és a kereskedelem
(-19 pont) indexét.

 

 

 

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -4 ponton áll, mely azt mutatja, hogy kissé csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal csökkent az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan -3 pontot mértek (az előző év azonos időszakához képest), mely egyrészt azt jelenti, hogy a cégek enyhén csökkentik állományukat, ugyanakkor a helyzet az előző hónaphoz képest nem változott.

2023. novemberben a turisztikai cégek 50%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 46%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 4% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 10%-os volt az előző év azonos időszakához mérten. A működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló novemberben újra szűkült.

 

 

 

Novemberben a turisztikai cégek 33%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 64%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 3% jelzett.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 15%-a növekedést, míg 48%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 27% vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 35%-uk visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 25%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 15%-uk visszaesést prognosztizál.

(Nyitókép: 123rf.com)