NTAK-regisztrációra kéri a házigazdákat az Airbnb

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 14:33

A magánszálláshelyeket levélben kéri az NTAK-regisztrációs számuk feltüntetésére az Airbnb. Ezzel szakértők véleménye szerint elindul a rövid távú lakáskiadás fehérítése.

A napokban az Airbnb-n regisztrált összes magyarországi szálláshely (a szolgáltató szóhasználatában "házigazda") levelet kapott az amerikai óriáscégtől, amelyben azt írják, hogy

"A 239/2009. és a 383/2020. számú kormányrendeleteknek megfelelően a magyarországi házigazdák 2020. október 1-jétől megadhatják NTAK regisztrációs számukat a hirdetésük leírásában."

A hatóságok és a potenciális vendégek is azonnal láthatják, hogy az adott szálláshely rendelkezik-e NTAK-regisztrációs számmal

Fotó: 123rf.com

A levélben arra kérik az üzemeltetőket, hogy – akik még nem tették meg – regisztrálják szálláshelyeiket az illetékes hatóságnál, és jelentsék be a vendégfogadási tevékenységet.

Az egyértelműség kedvéért még azt is leírják, hogy mi történik ezután: a hatóság nyilvántartásba veszi a szálláshelyet, és kiállít egy regisztrációs számot.

Ezután kell megadnia a szálláshelynek a profilján a "Jogszabályok" című részben a regisztrációs számot.

Azt is kérik, hogy a házigazda a szálláshely hirdetési leírásában adja meg a regisztrációban szereplő szálláshelytípust, például magánszálláshely, közösségi szálláshely, üdülőház, kemping, panzió, szálloda vagy egyéb szálláshely. Hozzáteszik, hogy a 239/2009. kormányrendelet megfelelő mellékletében megtalálható az összes szálláshelytípus leírása.

Arra is figyelmezteti a szálláskiadókat az Airbnb, hogy a hatóságok büntetést szabhatnak ki, ha valaki nem tünteti fel a szálláshelye regisztrációs számát, vagy ha a szálláshely nem rendelkezik a szükséges regisztrációs számmal.