Nyáron Siófok, télen Budapest a nyerő

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 13:51

Télen rövidebb időre foglalunk szállást, de nagyjából ugyanannyit szánunk rá, és az ötcsillagos hotelek is népszerűbbek decembertől februárig. Nyáron Siófokra, télen Budapestre kíváncsiak arányaiban a legtöbben – áll a trivago.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

 

A nyári és téli utazási szokásokat összevető közleményből kiderül: télen a keresések közel harmada budapesti szállásajánlatokra irányul, míg nyáron „mindössze" tizede. A balatoni célpontok közül Balatonfüred szerepel még a nyári toplistán, míg télen a gyógyfürdőkre kíváncsiak leginkább. Hajdúszoboszló mellett - mely mindkét évszakban a 4. legkedveltebb úti cél-, Hévíz és Sárvár képviseli a fürdővárosokat.

 

A külföldi ajánlatok terén már jobban megoszlanak az eredmények, de nyáron vitathatatlanul Olaszország viszi a pálmát. Róma a legnépszerűbb, de két kisebb üdülőváros, Bibione és Lido di Jesolo szállásajánlatai közül is sokan szemezgetnek. Télen a nagy európai városok, Bécs, Prága és a magas árak ellenére Párizs és London is keresett úti cél.

 

Van némi különbség az utazás időtartamát illetően is. A téli kikapcsolódás rövidebb, ilyenkor átlagosan alig 2 napra foglalunk szállást, és 4-5 napnál többre csak nagyon kevesen utaznak a téli hónapok alatt. Az utazások időtartama átlagosan 3 nap, míg nyáron foglalnak szállást egy hétnél hosszabb időtartamra is.

A kutatásból az is kiderült, hogy nyáron nagyobb figyelmet fordítanak az utazók a szálláshely típusára, árára, általánosságban az oldalon található keresési feltételeket valamivel többen használják, mint télen. A legfontosabb szempont azonban mindig a szálláshely ára, az erre vonatkozó szűrőt az összes szálláskereső 12%-a használja. Fontos a csillagok száma is, tehát a hotel kategóriája, míg a szálláshellyel kapcsolatos vélemények, értékelések kevésbé keresettek.

A kategóriákat illetően a négycsillagos szálláshelyek mindkét évszakban a legkeresettebbek. Nyáron második helyen a háromcsillagos hotelek állnak, míg télen az ötcsillagosok, ilyenkor többen keresik a felsőkategóriás szállásokat. Az apartmanhotelek, hostelek nyáron és télen is megelőzik a két-, illetve egycsillagos szállodákat.