Nyilas Misi és a Reskontó

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. április 28. 11:30

Idő kérdése volt csak, hogy Móricz Zsigmond örök klasszikusát, a Légy jó mindhalálig című regény népszerűségét méltó módon felhasználja egy debreceni étterem. A Reskontó, amelyet ma fogadószelvénynek fordíthatnánk, mára egy étterme neve lett.

Debrecen belvárosában, a Péterfia utcán, négy az egyben műfajban – borozó, bisztró, étterem és terasz – fogadja április 26-tól a vendégeket a komplexum, amelynek Gál István a tulajdonosa. Természetesen a helyi ízek, fogások a főszereplők a Nagytemplom és a híres Debreceni Református Kollégium tőszomszédságában található vendéglátóhelyen.

A többgenerációs családi vállalkozás 30 éves szakmai tapasztalattal bír, és két évtizedes étkeztetési múltra tekinthet vissza a Debreceni Református Kollégiumban. A modern és a hagyományos konyha ötvözete és a friss, minőségi alapanyagok használata jellemzi a kulináris koncepciót.

Az étterem cégére

Fotó: Reskontó Étterem

Pakk, reskontó, Pósalaki úr, Simonyi óbester – egy-egy név és szó, amelyek hallatán mindannyian a kis Nyilas Misire gondolunk. Móricz Zsigmond regénye sugallta az étterem nevét és egy kicsit a filozófiáját is.

„A feleségemmel kezdtük ezt a vállalkozást. A gyermekeink ebben nőttek fel, mára pedig már ők is a vendéglátást választották. Ha valaki szívvel-lélekkel csinálja és a meglévő tapasztalatait összegyúrja, akkor remek dolog valósulhat meg – mondta Gál István, az étterem tulajdonosa.

– A város a nagy múltú debreceni református iskoláról, a kis diák történetéről (is) híres. A mai rohanó világ, a felgyorsult közeg és a családi kötelék erősítette bennünk azt, hogy Debrecenbe álmodjunk egy ilyen helyet. Itt találkozni lehet régi ismerősökkel, és picit megpihenhet, töltődhet, beszélgethet az ide érkező.

Református motívumok a mennyezeten


A mennyezeten a református motívumvilág kazettás berakása is fellelhető, a falon függő festmények a vidéki élet báját és a cívis polgári érzést mutatják.

A család 30 éve él Debrecenben, és ugyanennyi ideje dolgoznak a vendéglátásban. A vendégasztalok közelében elérhető könyvek nemcsak díszletek, hanem fellapozható olvasmányok, amelyekkel az étterem kulturális kapcsolatára utalnak. A jövőben ugyanis könyvbemutatóknak, tárlatoknak, sőt színházi estéknek is házigazdái lennének. Ennek jegyében a megnyitón a Mezőcsáti Színtársulat a Légy jó mindhalálig musicalből mutatott be részleteket.

A Légy jó mindhalálig musical egy részletét mutatták be a megnyitón

Fotó: Reskontó Étterem

Kapcsolódó cikkek

Debrecenből Vallettába

2019. április 10.