Nyiss éttermet egy napra

 2013. május 20. 11:52

Kiválóan sikerült a május 18-i Restaurant Day, amelynek a napos idő is kedvezett. Sokan ugyanis nyílt tereken, parkban várták a leendő vendégeket. A helyszínek és az alkalmi éttermi nevek szájról szájra, és elsősorban a közösségi médián keresztül terjedtek, akárcsak az előző alkalommal.

Számosan zarándokoltak el az ötletadó ország, a finn nagykövetség udvarára, ahol gyorsan elfogyott a több nagy fazéknyi kapros-krumplis-tejszínes lazacleves, akárcsak a palacsinta. A vendégek zöme egy-egy környéket lőtt be magának. A finnek Kelenhegyi úti követsége után a Bartók Béla út következett, egy lakás, ahol a bazsalikomos fagylaltot saját sütésű ostyakehelyben tálalták a háziak. Az Erzsébet tér nyüzsgő forgatagában sokan rátaláltak a füvön sós és édes falatokat árusító gasztrobloggerekre, no meg a bivalymozzarellás-ruccolás pitére és a  rebarbarás-epres tortára.
Ilyenkor csak jelképes összeget kérnek az ételért a vendéglátók, önköltségi szintűt, vagy jótékonysági célra szántat, mint az említett nagykövetségen dolgozók. A Helsinkiből indult, mára az egész világon elterjedt mozgalom az amatőr, ám annál kreatívabb szakácsok porondja: egy nap, amikor bárki nyithat éttermet. Otthon, a parkban, az irodában vagy éppen egy kiállító térben, a lényeg, hogy a házi recepteké és a saját készítésű ételeké a főszerep. Elsősorban az underground pop up stílus dívik, fiatal gasztrobloggerek, galériatulajdonosok, lakásétteremmel bírók vágnak neki a szórakoztató foglalatosságnak. Mindenki igyekszik valami különlegességgel előrukkolni, hiszen a vendégek zöme is ezt értékeli, de az egyszerűbb fogások is jobban ízlenek egy szokatlan, különleges környezetben.