A nyitást tervezik a butikhotelek

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 14. 19:02

Több hónapos szünet után a virtuális térben jöttek össze az MSZÉSZ Boutique hotel szekciójának tagjai, hogy az újranyitással kapcsolatos felkészülésben egymást segítsék.

A Fáska Gábor által vezetett Boutique hotel szekció a Covid-19 járvány alatt is igyekszik innovatívan, a modern kor technikájával aktív maradni, a napokban videómeeting keretében cserélték ki tapasztalataikat a tagok.

Legutóbb február elején találkoztak a butikhotelesek, akkor természetesen személyesen, és még mindenki nagy várakozással nézett az ígéretesen indult év elé. Aztán jött a koronavírus, és attól kezdve mindenkinek a tűzoltással, a kármentéssel teltek a napjai.

Fáska Gábor

Fotó: Opera Garden Hotel & Apartments

A mostani virtuális találkozón elhangzottakat összegezve Fáska Gábor lapunknak elmondta, az elmúlt hetekben nagy nehézséget okozott, hogy napról napra változott a helyzet, ami egyik nap még igaz volt, az másnapra megdőlt, és ez gyakorlatilag lehetetlenné tette a szállodák számára a tervezést.

Lelkileg is megterhelő volt az elmúlt időszak, különösen a HR-munka, hiszen kivétel nélkül mindegyik hotelt rákényszerült a személyzeti állomány átstruktúrálására. A többség a kormány által biztosított támogatásokat igénybe véve igyekszik a lehető legtöbb embert megtartani – mondta.

A kijárási korlátozások múlt héten bejelentett vidéki feloldása után már felcsillant a hotelek számára a fény az alagút végén, aminek hatása röviddel ezután új foglalásokban is megmutatkozott. A vidéki hotelek készülnek a pünkösdi újranyitásra, megélénkült a kereslet, és a nyár további hónapjaira is vannak már foglalásaik. A budapesti szállodák egyelőre elenyésző számban rendelkeznek új foglalásokkal, néhány érkezett eddig augusztusra, őszre.

A legtöbb butikszálloda június közepén tervezi az újranyitást, de ez nagyban függ a repülőjáratok megjelenésétől és a határnyitásoktól, a budapesti házak ugyanis nemigen alapozhatnak sok belföldi turistára – tette hozzá Fáska Gábor.

Szállodaigazgatók egymás közt a Boutique hotel szekció videómeetingjén

Fotó: Fáska Gábor

A virtuális találkozó fókuszában ezért az újranyitással kapcsolatos felkészülés állt. A szállodákban zajlik a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyvében foglalt ajánlások feldolgozása. „Minden ház igyekszik minél több biztonsági elemet beépíteni a működésébe, viszont a cél az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az élményadás és szigorú szabályozások között. Nem szabad túlzásba esnünk és „kórház” benyomást keltenünk, mert az éppúgy vendégriasztó lehet, mint a nem megfelelő higiénia” – hangsúlyozta a szállodás szakember. A budapesti házak – nem titkoltan – szeretnék majd hasznosítani a vidéki hotelekben az újranyitást követően szerzett tapasztalatokat, bevált technikákat.

„Reménykedünk, hogy a nemzetközi kommunikáció is egyre pozitívabb lesz és a nyitást minden EU-ország hamar meglépi, ezáltal szeptembertől újra magas foglaltság lesz jellemző a budapesti hotelekre is” – zárta beszámolóját bizakodva Fáska Gábor.