Nyithatnak a beltéri medencék

Forrás: turizmus.com

 2020. június 21. 20:27

Teljes körű bakteriológiai és kémiai önellenőrző vizsgálat után újra üzemelhetnek a szállodákban és a fürdőkben a beltéri medencék, a vizes élményelemek, szaunák és gőzfürdők.

A veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztették azok a jogszabályok is, amelyek eddig korlátozták a beltéri medencék és vizes élményelemek, szaunák és gőzfürdők használatát, így június 18-tól ezek a létesítmények ismét üzemelhetnek mind a szállodákban, mint a fürdőkben – tájékoztatta a szakmát Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján megjelent tájékoztatás szerint ez azt jelenti, hogy újra fogadhatnak vendéget:

  • a medencék,
  • a töltő-ürítő rendszerű gyógymedencék,
  • a szaunák, gőzfürdők, valamint kapcsolódó létesítményeik,
  • a 15 négyzetméternél kisebb vízfelületű, illetve az automata vegyszeradagolással nem rendelkező pezsgőfürdők/jakuzzik,
  • az élményelemek (beleértve a levegőbefúvást igénylőket is 15 négyzetméternél nagyobb vízfelületnél),
  • az aeroszol képződéssel járó gyógyászati célú medencék (pl. tangentor, szénsavfürdő),
  • a babaúszást szolgáló medencék.

 

Bár a veszélyhelyzet véget ért, a biztonságra továbbra is figyelni kell. Mint az országos tisztifőorvos kiemeli, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy csak egészséges személy dolgozzon a létesítményben, fokozottan figyeljenek a vendégek és a személyzet is a személyes higiénére, valamint a távolságtartásra, illetve továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott fertőtlenítésre és a megfelelő szellőzés biztosítására.

A létesítmények újranyitása előtt szükséges a medencék a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szerinti teljes körű bakteriológiai és kémiai önellenőrző vizsgálata, a  fürdőzés csak megfelelő vízminőség esetén kezdhető meg.

A Széchenyi gyógyfürdő beltéri medencéi is nyithatnak

Fotó: BGYH

A Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy útmutatót, amely minden olyan információt tartalmaz, amelyek szükségesek a biztonságos fürdőüzemeltetéshez és fürdőlátogatáshoz, valamint magában foglalja a fertőzések megelőzését elősegítő higiénés eljárásokat.

A közfürdők üzemeltetetéséhez készült tájékoztató innen letölthető.