Nyitott konyha és streetfood, szlovén módra

Forrás: turizmus.com

 2016. március 24. 12:00

Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában. Egy különleges élelmiszerpiacról és streetfood lelőhelyről van szó, amely minden pénteken nyitva tart, március végétől egészen október végéig.

Megtalálható itt minden – főleg termelői, helybéli – zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsféle, fűszer, és minden olyan alapanyag, ami az olasz, osztrák és szláv elemeket tartalmazó szlovén konyhaművészetet és hétköznapi egyszerű étkeket jellemzi.

De nemcsak piac ez, hanem afféle streetfood paradicsom, kis étkezdékkel, pékségekkel, bisztrókkal és kávézókkal vegyítve. A tradicionális nemzeti ételeket és nemzetközi fogásokat ugyanúgy megkóstolják itt a helyi lakosok, mint a külföldi turisták.

A festői látványt nyújtó Pogačarjev piac mindegyik standja péntekenként ízes találkára hívja nemcsak az enni-inni, de a randevúzni vágyókat is. Újabban divat, hogy az ország szinte mindegyik neves étterme bemutatkozik itt.

Az Odrpta kuhna kifejezés lassan szinonimájává vált „a menjünk el valahová péntek este és érezzük jól magunkat” életérzésnek. A központi piac környékén már messziről illatoznak a hagyományos, rotyogó egytálételekkel teli fazekak és különféle helyben sütött finomságok, amelyek Szlovénia szinte valamennyi régiójának konyhaművészetét képviselik.