Nyitva a nagy cet

Szerző: Szebeni Zsolt

 2013. november 09. 13:36

November 8-án, minden különösebb felhajtást mellőzve, a budapestiek birtokba vehették a Bálnát.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes rövid beszédében Budapest Eiffel-tornyának nevezte a kétségtelenül látványos épületet (lásd képünket). A volt közraktárak helyén, a pesti Duna-parton álló épület makettjét az avatóünnepség keretében helyezte el Finta Sándor főépítész, azon a, fából készült Budapest maketten, amely önmagában is egy látványosság (lásd felvételünket).

 

 

 

A Bálna – hivatalosan még senki nem indokolta

meg, miért nem volt jó név a CET, ami, magyarul is értelmes és létező kifejezés, elég csak a Bibliára utalni, ráadásul a külföldiek számára is könnyen megjegyezhető, s még a Central European Time, azaz a közép-európai idő fogalmával is áthallásos elnevezés lehetett volna – vélhetően kedvelt találkozóhelye lesz a budapestieknek és a turistáknak, legalábbis, ha megtöltik élettel. Jelenleg ugyanis csak a természetes fényt kapó -1-es szintet sikerült csaknem teljesen hasznosítani – itt a Csarnok és Piac Felügyelet szervezésében bio élelmiszer üzletek, kávézók, egy étterem, s régiségboltok üzemelnek -, a földszinten és az emeleten még nagyon sok a ki nem bérelt helyiség. A 2. emeleten és még feljebb kialakított rendezvénytermek méretükben impozánsak, s tulajdonképpen már használhatók – amint történt az a megnyitó alkalmával is – ám teljes befejezésüket csak az év végére ígérik.

 

A régiségkereskedések mellett a Bálna másik, látványos vonzereje lehet az ide költöztetett Budapest Galéria, amelyben Budapest merítés címmel nyílt tárlat, kortárs képzőművészek alkotásaiból.

A látványos épület - amely remek helyen fekszik, a Nagyvásárcsarnok szomszédságában – már az első napon odavonzotta a napfürdőzőket, kocogókat, kerékpározókat, kávézgatókat (lásd felvételünket), s vélhetően a külföldiek is felfedezik majd maguknak, pláne, ha valóban arra a Duna szakaszra költöztetik a nemzetközi hajóállomást.