Nyugat-Dunántúl, az erőt adó régió

 2012. március 05. 21:36

A Nyugat-dunántúli turisztikai régió a KSH jelentései szerint a tavalyi esztendőben is erősíteni tudta piaci pozícióit, hiszen mind a vendégérkezések (+2,5 %), mind a vendégéjszakák (+1,1 %) tekintetében növekedést mutatnak az adatok. Továbbra is meghatározó a belföldi forgalom (mintegy 60 %), a külföldi küldő piacok közül a német, az osztrák, a cseh és a szlovák a legerősebb.

Az idei Utazás kiállításon a Regionális Marketing Igazgatóság törekedett arra, hogy lehetőség szerint megjelenési lehetőséget biztosítson legfontosabb partnereinek: a Pannon Termál Klaszter tömörítette gyógyfürdőknek, a megyei falusi turizmus szövetségeknek, a régiós Tourinform irodáknak, önkormányzatoknak, turisztikai vállalkozásoknak, valamint az egyre nagyobb szerepet játszó határ menti projekteknek.
Tama István regionális marketingigazgató az Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy 2012-ben az egészségturizmus, a kulturális turizmus, valamint az ökoturizmus kap kiemelt szerepet. „Fontos a szezonhosszabbítás, a turizmusra jellemző szezonális hatások csökkentése. Tavasszal a virágzó városokkal és rétekkel, ősszel gasztronómiai eseményekkel, télen gyógyfürdőkkel és borkóstolókkal várjuk a vendégeket. Szeretnénk erősíteni a vallási turizmust is, számos templom, egyházi emlékhely újult meg Szt. Márton régiójában az utóbbi időben” – mondta Tama István
A régió 2012-es tervei között szerepel továbbá a fenntarthatósági és környezetvédelmi elvek gyakorlatba ültetése és bemutatása a nagyközönség, a potenciális turisták felé, hiszen meglátásuk szerint a jövő utazási motivációjában, az utazási döntésekben mindez nagy szerepet fog játszani. Tervükhöz stratégiai partnerként tekintenek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-re.