Teltházas szakmai nap a turisztikai külképviselők éves találkozóján

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 17:12

Több mint háromszáz szakmai partner részvételével, óriási érdeklődés mellett zajlott a Magyar Turizmus Zrt. Szakmai Nyílt Napja december 15-én, Budapesten az Akvárium Klubban. Az MT Zrt. szakmai napról készült összefoglaló közleményét az alábbiakban olvashatják.

A rendezvényen a társaság vezetői, külképviselői és regionális igazgatói várták egész napos kapcsolatépítésre a szakma képviselőit. A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi tevékenységéről, stratégiai céljairól és a szakmai partnerekkel való együttműködési lehetőségekről előadások, külpiaci prezentációk, valamint négyszemközti beszélgetések során is lehetőség volt tájékozódni.

 

A Magyar Turizmus Zrt. szokásos éves külképviselői értekezletének keretében rendezték meg a társaság nyílt szakmai napját, amelyen a megnyitóbeszédet Ruszinkó Ádám az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára tartotta.

 

Beszédében kiemelte: a hazai turizmus a rendkívül sikeres 2014-es évet követően – az első 10 hónap statisztikai adatai alapján – idén minden eddiginél jobban teljesít. Így év végére a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma várhatóan meghaladja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 25 milliót. A helyettes államtitkár az elmúlt év külpiaci folyamatait ismertetve megköszönte a külképviselők munkáját, valamint a nemzetközi turizmust is érzékenyen érintő aktuális kihívásokról szólva hangsúlyozta, mindez Magyarországot mint biztonságos úti célt felértékeli. Ruszinkó Ádám arra kérte a külképviselőket, hogy Magyarország ismertsége és imázsának erősítése érdekében éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a magyarság nagyvilágbeli szervezetei biztosítanak számukra, és használják ki a különböző helyi magyar közösségek kötődését az anyaországhoz, illetve a közös célok érdekében még szorosabban működjenek együtt a diplomáciai, kulturális és kereskedelmi külképviseleti hálózattal.

 

A megnyitóbeszédet követően Faragó Péter, a társaság vezérigazgatója adott tájékoztatást a Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketingtevékenységének fókuszpontjairól. Elmondta: a jövőben is fontos szerep hárul a külképviseletekre, a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi végpontjaira, kiterjesztett karjaira. A társaság mintegy 37 országban folytat marketingtevékenységet, amelynek célja Magyarország mint vonzó úti cél népszerűsítése.

A jövő évi marketingcélok elemei között a társaság külpiaci tevékenységének megújítása is szerepel. Optimisták a várakozások a nemzetközi turizmus fejlődése tekintetében, ami azt is jelenti, hogy a turizmus egyre nagyobb gazdasági szereppel bír a világban és Magyarországon is. „Nagyon fontos az, hogy a változó keresleti-kínálati trendekhez és geopolitikai helyzethez, átértékelődő célcsoportokhoz, utazási motivációkhoz és kommunikációs csatornákhoz alkalmazkodni tudjunk, és olyan nemzeti marketinget építsünk, mind a turizmus, mind az agrármarketing oldaláról, amely korszerű, kreatív, és képes megfelelni a kihívásoknak." – hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Ennek megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. folyamatosan vizsgálja a nemzetközi piacokat, és szükség szerint módosítja tevékenységét. Jó példa erre az új külképviseleti koncepció, amely a regionalitásra épül. Ennek lényege, hogy a társaság a meglévő külképviseletek tevékenységét kiterjeszti a hasonló kulturális jegyekkel, attitűdökkel rendelkező régión belül. Az eddigieknél jóval erősebb tevékenységet fog kifejteni például Kanadában az amerikai egyesült államokbeli, Portugáliában pedig a spanyol külképviselete révén. Magyarország számára versenyelőnyt jelent, ha megfelelő szinten képviselteti magát azokban a turisztikai küldőországokban is, amelyekre más desztinációk sokszor kisebb figyelmet fordítanak. – derült ki Faragó Péter beszédéből.

A 2016. évi nemzeti marketingtervvel kapcsolatban a vezérigazgató három témát helyezett fókuszba a külképviseleti munkát érintően. Ezek: a GINOP pályázat, a Gasztroélmények Éve és a hivatásturisztikai (MICE) szegmens erőteljesebb promóciója.

A GINOP pályázat, vagy más néven TIMEA (Turisztikai Integrációs Marketing Együttműködési Alapprogram) elnyerése esetén önerővel együtt mintegy 10 milliárd forint áll a társaság rendelkezésére marketingtevékenységre az elkövetkezendő három évben. Mind külföldön, mind belföldön kiemelt szerepet kap majd a szenior, az akadálymentes és az orvosi turizmus mint niche termékek. Az erőforrások 85%-a fordítható külföldi marketingre. „Ez egy egyedülálló és nagy lehetőség számunkra és az ország turizmusa számára, azonban legalább akkora felelősség is." – hangsúlyozta Faragó Péter.

A turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg, ezért 2016 a „Gasztroélmények Éve" lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával. A Torkos Csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketing termékpályákhoz kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más és más ételek, ételcsoportok „kerülnek majd terítékre" a gasztroélmények bemutatása során, figyelemmel a legújabb globális trendekre, illetve a kárpát-medencei, regionális és kistérségi ízekre és hagyományokra egyaránt. A „Gasztroélmények Éve" során a társaság szorosan együtt kíván működni a szakmai szervezetekkel és szolgáltatókkal, illetve a felhasznált kommunikációs és infokommunikációs eszközök terén korszerű, innovatív, versenyképes hátteret kíván biztosítani a tematikus év ernyője alá vont eseményeknek. A Gasztroélmények Éve a Magyar Turizmus Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind pedig külföldön.

Faragó Péter két új külképviselőt is bemutatott a szakmának: Komoróczki Istvánné Székely Györgyöt váltja az Észak-Európa és Balti államok régiójának képviseletvezetői pozíciójában, Kovacsics Iván pedig a társaság új pekingi külképviselője.

 

A workshopok és külképviselői prezentációk előtt még két szakmai előadást hallgathatott meg a közönség: a jövő év egyik kiemelt eseménye lesz turisztikai szempontból is a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője, amelyet Budapesten rendeznek meg májusban. A szakmai eseménysorozattal kapcsolatban Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke tartott ismertetőt. A Google Magyarország képviselői pedig az online vásárlás folyamatáról és az
e-marketing trendekről beszéltek.

 

A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi tevékenysége is számos kapcsolódási pontot biztosít a stratégiai partnerek és a szolgáltatók számára, hiszen a szakmai együttműködés továbbra is kiemelten fontos a nemzeti marketingtevékenységben. Mindezt jól mutatja annak a történelmi jelentőségű szándéknyilatkozatnak az aláírása is, amelyet idén, a Turizmus Világnapján látott el kézjegyével hét szakmai szervezet vezetője és az NGM az MT Zrt. kezdeményezésére. Ezzel azt a szándékukat nyilvánították ki a szakma döntéshozói, hogy közösen, az eddigieknél is szorosabb együttműködésben kívánnak tenni Magyarország turizmusáért.