Okos hotelek megítélése a Z generáció szemszögéből

Forrás: turizmus.com

 2022. február 10. 11:48

A Turizmus Bulletin 2021. évi 4. számában megjelent „Az okos hotelekhez kapcsolódó attitűdöket befolyásoló tényezők nyomában: fókuszban a Z generáció" című tanulmányban Cserdi Zsófia és Kenesei Zsófia térképzeték fel a jövőbeni fogyasztók okos megoldásokkal kapcsolatos hozzáállását.

A turisztikai ágazat komoly változásokon megy keresztül a technológia folyamatos fejlődése révén. A különböző technológiai eszközök megváltoztat­ják a szolgáltatási folyamatokat, melyekhez a szol­gáltatóknak és a felhasználóknak egyaránt alkalmazkodniuk kell. Az Ipar 4.0 megoldások a szállodaipar területén is radikális változásokat indíthatnak el, ezért a tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy milyen tényezők befolyásol­ják a Z generáció okos hotelekkel szembeni attitűdjét.

Okos hotelekkel már Magyarországon is találkozhatunk

Fotó: 123rf.com

A szerzők primer kutatás keretében strukturált online kér­dőíves megkérdezést alkalmaztak, melyre összesen 345 kitöltés érkezett. A kutatási kérdés pontosabb megválaszolásához továbbá kvalitatív és kvantitatív tartalomelemzéssel egészítették ki az alkalmazott módszertant.

Az eredmények rámutattak, hogy a szállodai gyakorlat­ban a technológia ezzel könnyen átveheti a személyes kiszol­gálás szerepét, ami teljes mértékben átalakíthatja ezt a tradicionálisan emberi interakciókra építő iparágat.

Míg a Távol-Keleten már nem lepődnek meg a szállodai vendégek azon, ha a recepción egy humanoid ro­bottal találkoznak, addig Magyarországon még az is újdonságnak számít, ha egy szállodában kizáró­lag okos eszközök segítségével (pl. tablet, okoste­lefon) lehet bejelentkezni – hangsúlyozzák a szerzők.

Fontos eredmény továbbá, hogy a szállodai személyes interakció iránti igény még a Z generá­ciónál sem minden esetben írható felül, ugyanak­kor bizonyos szállodai részfolyamatok elvégzése esetén látnak fantáziát azok technológiával való helyettesítésében.

A kutatók ugyanakkor kiemelik, hogy semmiképpen sem cél az emberi személyzet eliminációja, hanem annak megértése, hogy a vendégek milyen esetekben preferálják a technológiát az emberi kontaktussal szemben.

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.