Ökoturisztikai Látogatóközpont és Papírmúzeum Orfűn

Forrás: turizmus.com

 2015. október 15. 16:13

A „Malom a múltból, látogatóközpont a jövőből" elnevezésű pályázat keretében várhatóan október végén, november elején nyíló ökoturisztikai látogatóközpont épül a Pécsi-tó partján, a Malommúzeumot pedig kibővítik.

Az ökoturisztikai fejlesztés keretében felépülő Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg interaktív, játékos formában.

 

A projekt kulturális célú fejlesztése a már meglévő Malommúzeumot egészíti ki a papírkészítés folyamatát bemutató papírmalommal. A malom felépítése országos néprajzi és ipartörténeti szenzáció, hiszen napjainkra az összes kallómalom-típus, így a hajdanvolt papírmalmok is eltűntek Magyarországról. A tradicionális grafikai eljárásokat bemutató és alkalmazó nyitott grafikai műhelyben a helyben előállított papírt dolgozzák majd fel.

A projekt megvalósítására 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a település önkormányzata.