Októberben látszólag taroltak a külföldi vendégek

Forrás: MTI

 2016. december 14. 11:15

Októberben a külföldi vendégéjszakák száma közel 20 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A számok ugyanakkor félrevezetőek.

A külföldivendég-forgalom nagymértékű változása a 2015. októberi bázisadatokkal magyarázható, tavaly októberben a migránsválság hatására ugyanis visszaesett a külföldivendég-forgalom, ezzel párhuzamosan a belföldi kereslet bővült – írta a KSH.

Idén októberben együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma.

Az egy évvel ezelőttihez képest a külföldi vendégek száma 19, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 19,8 százalékkal, 1 millió 182 ezerre bővült. A külföldivendég-éjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt. Számottevően, több mint ötödével bővült a forgalom Dél-Alföldön (+37 %), Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon (+26-26%), Nyugat- (23 %) és Dél-Dunántúlon (+22%).

A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Csehország, Ausztria, Olaszország és Oroszország esetében jelentősen, 10-34 százalék között bővült a vendégéjszakában mért vendégforgalom. Az Egyesült Államokból érkező vendégek az előző évihez hasonló számú éjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. (Nagyításhoz kattintson a képre!)

Forrás: ksh.hu

A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal, 948 ezerre csökkent. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom – a Budapest-Közép-Duna-vidék régió kivételével – mindegyik turisztikai régióban visszaesett, főként Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet költöttek októberben, összesen 1,1 milliárd forint értékben.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,7 százalékosra nőtt októberben.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 14,7 százalékkal 37,8 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal 22,6 milliárd forintra, az egyéb bevétel 12 százalékkal 7,5 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele szintén 12 százalékkal 7,8 milliárd forintra emelkedett.

 

Tíz hónap mérlege

Az első tíz hónapot tekintve, a kereskedelmi szálláshelyek 5,9 százalékkal több, összesen 24,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,3 százalékkal (12,1 millió), a belföldiek 6,4 százalékkal több (12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,9 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett az első tíz hónapban.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 7,9 százalékkal magasabb, 341,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.