Hazai és külföldi finomságok parádéja a SIRHA Budapesten

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2016. május 09. 16:37

A nemzetközi és hazai élelmiszeripar, valamint a vendéglátás egyik, ha nem a legsikeresebb kiállítása rajtolt el május 9-én a Hungexpón. A SIRHA Budapesten 19 ország több mint 350 kiállítója vesz részt.

Már a kiállítás első napján nagyon sok látogatót regisztráltak. Zajlanak a szakmai versenyek, bár a legnagyobb várakozás természetesen a kedd-szerdai Bocuse d'Or Europe döntőt előzi meg.

Hétfőn az olasz stand megnyitása indította a napi eseményeket. Olaszország vesz részt a legnagyobb területű pavilonnal, és az olasz cégek  vezetnek a résztvevők számát tekintve is. Egymást érték a kóstoltatások, versenyeztek a fagylaltporok, de még az almák is: bár mi úgy véljük, Magyarország alma nagyhatalom, Ausztria és Olaszország termelői ettől eltérő véleményt vallanak és erős marketing és PR-kampányt folytattak saját gyümölcseik népszerűsítésére.

Sirha Budapest

Olasz sajtok a Sirha Budapesten

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A mélyhűtött termékek és a konzervek ágazata is újdonságokkal rukkolt ki: így például ma már több nagyüzemben is sous vide technológiával tartósítják a friss zöldségeket, amelyek ezáltal roppanósak maradnak.

A hétfői nap egyik leglátogatottabb rendezvénye az indonéz nagykövetség és kereskedelemfejlesztési központ (ITPC) által szervezett tájékoztató volt. Indonézia az egyetlen ázsiai ország, amely részt vesz nemzeti standdal a SIRHA-n. Több mint tízezer kilométerről érkeztek ide a világ legnagyobb szigetországából a szakemberek és a különleges élelmiszerek. A kiállítást Wening Esthyprobo nagykövet nyitotta meg. Teák, kávék, fűszerek, a világszerte egyre népszerűbb kókuszból készült élelmiszerek, tészták, kekszfélék, szószok, étolajok és halkonzervek széles választékát állították ki, közel 80 négyzetméteren, a zöld és fenntartható termékek koncepciójának jegyében. A magyar és a kelet-közép-európai piac egyre fontosabb Indonézia számára – hangsúlyozta az ITPC Budapestre érkezett igazgatója, Hikmat Rijadi.

A Vendéglátás magazin standja a Sirha Budapesten

A Vendéglátás magazin standja a Sirha Budapesten

Fotó: Grósz Balázs